Glas Javnosti

U DRUGOM KVARTALU GODINE: Novi broj vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji

Putovanja
Autor: Glas javnosti

U drugom kvartalu ove godine možemo očekivati novi broj vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji. To je potrebno domaćoj privredi i turizmu, jer su se vaučeri generalno pokazali kao najdelotvorniji instrument za razvoj destinacija, izjavio je za Politiku Husein Memić, ministar turizma i omladine.

Vaučeri su, kaže on, doprineli produžavanju broja dana provedenih na odmoru u Srbiji, ali je još važnije da su mnogi vlasnici smeštaja upravo zbog ulaska u sistem vaučera izašli iz sive zone i prešli u legalne tokove poslovanja.
Prva količina je podeljena početkom januara, a na nedavno održanom Sajmu turizma predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi trebalo da se odobri dodatnih 100.000 vaučera, prenosi portal Ekapija.

Da postoji veliko interesovanje za subvencionisanim odmorom u Srbiji ukazali su i predstavnici udruženja Moja Srbija koji su još u januaru pozvali vladu da odobri dodatni broj vaučera, jer je mnogo zainteresovanih građana za ovakav sistem odmora. Sa druge strane, objasnili su, potencijalni korisnici bi imali dovoljno vremena da prikupe potrebnu dokumentaciju i da na odgovarajući način planiraju svoj odmor u Srbiji.
– Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena je za nepuna dva dana. Kao i u prethodnim godinama i ovoga puta najveće interesovanje je vladalo za naše planine i banje, pa će tako, najveći broj vaučera otići u Sokobanju, na Zlatibor i u Vrnjačku Banju. Ovog puta će se vaučeri koristiti isključivo za plaćanje usluge smeštaja, a pokrivaće deo troškova u iznosu do 5.000 dinara - objasnili su iz ovog udruženja.

Podsetili su da su i ovog puta najviše sreće da dobiju vaučere imali penzioneri, jer su mogli samo uz penzioni ček da konkurišu, dok su ostali uglavnom propustili ovu šansu, jer je trebalo da prikupe i neophodnu dokumentaciju, a podela je počela u vreme praznika kada mnogi to nisu stigli da učine. Na primer, radnici nisu stigli da overe potvrde o visini primanja, a studenti da dobiju potvrdu o redovnom školovanju. Nove količine vaučera bi, kažu u Mojoj Srbiji i njima pružilo priliku da ove godine odmaraju u Srbiji. Oko 60.000 penzionera je dobilo vaučere, a ove godine su prvi put priliku da konkurišu imali i građani stariji od 65 godina koji nemaju penziju.
Značaj ovog projekta se posebno mogao videti van sezone, naročito u septembru, kada je iskorišćenost kapaciteta bila skoro 100%, a u oktobru i novembru i do 70%.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR