Glas Javnosti

TURIZAM SE OPORAVLJA, BEOGRAD POSEĆEN: Beogradske hotele većinom posećuju gosti iz dijaspore

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Hoteli u glavnom gradu ponovo beleže dobru posetu, popunjenost je prema poslednjim podacima 72%, a u centru grada i više od 80 procenata. Broj gostiju u avgustu premašio je rezultate iz avgusta 2019. godine, a u odnosu na taj period srpska prestonica ima 13 hotela više, pokazuju rezultati najnovije ankete koju je sprovelo poslovno udruženje hotelijera i restoratera "Hores". Ipak, kako kažu, turist

U Beograd i dalje stižu gosti koji putuju samostalno i u sopstvenoj režiji, turistički ili poslovno, ali nema velikih grupa koje su najvažnije kada je reč o oporavku turizma. Georgi Genov, direktor "Horesa" rekao je za naš list da je u ovom trenutku najviše gostiju iz dijaspore i zemalja koje imaju poslovne veze sa Srbijom.
– Najviše je turista iz Turske i Nemačke, ali i zemalja regiona. Ne treba zaboraviti da su cene hotelskog smeštaja u Srbiji u ovom trenutku znatno niže nego u zemljama Evropske unije. I dok je prosečna cena noćenja u našim hotelima oko 80 evra, ona je u EU više od 100 evra i to je velika prednost. Primećujemo i da se vanpansionska potrošnja povećala sa 70 na 90 evra po danu, što je takođe interesantan podatak. Ankete pokazuju da stranci kod nas veliku prednost daju bezbednosti, dok je na drugom mestu gastronomija i odličan provod u Beogradu. Sa druge strane lošu ocenu strani turisti daju već tradicionalno čistoći na ulicama – naveo je naš sagovornik iz ovog udruženja. Prema statističkim podacima u julu ove godine u Srbiju je došlo za gotovo četvrtinu više gostiju, a broj noćenja bio je u odnosu na isti mesec prošle godine veći za 5,5 odsto. Broj noćenja domaćih turista u julu bio je manji za 1,2 procenta, a stranih veći za 17,2 odsto.


Najveći porast broja dolazaka od 44 procenta je u Beogradu gde je i broj noćenja veći za oko 14 odsto. Oko 30 procenata ukupnih dolazaka u Srbiju tokom jula bio je u Beograd, gde je ostvareno 314.000 od 1,35 miliona noćenja, piše Politika.
U julu ove godine broj stranih gostiju povećan je za 54,6 odsto u odnosu na jul 2021 (211.479), dok je domaćih turista bilo 202.080, odnosno 3,1 procenat više nego u istom mesecu 2021, navodi se u statističkom izveštaju. Domaći gosti su u julu ostvarili 805.044 noćenja ili za 1,2 odsto manje nego u isto vreme 2021. dok je broj noćenja stranih turista bio povećan za 17,2 procenta, na 545.829.
Najposećenije od banjskih centara u julu bile su Vrnjačka Banja, Sokobanja, Banja Vrdnik, Palić i Lukovska Banja, a od planinskih centara Zlatibor, Kopaonik, Fruška gora, Tara, Goč i Stara planina. Za prvih sedam meseci ove godine u Srbiji je evidentirano ukupno 2,03 miliona turista ili 55 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je istovremeno registrovano 6,34 miliona noćenja, što je bilo 33 odsto više nego 2021, objavljeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.


Upitan kako se hoteli nose sa konkurencijom budući da je posao sa dnevnim iznajmljivanjem apartmana ozbiljno krenuo, naš sagovornik iz udruženja "Hores" odgovorio je da gosti koji vole hotelski smeštaj nerado idu u privatne objekte, tako da je reč o različitoj klijenteli, ali je svakako važno da ponuda bude što bolja, jer će na taj način biti više turista.
– U ovom trenutku je cena velika prednost, jer uprkos poskupljenju u domaćim hotelima od 10 do 20 procenata i dalje smo povoljniji od konkurencije u drugim zemljama. Poznato je da se sada više putuje jer ljudi posle nekoliko godina izolacije jednostavno žele da putuju i dobro je da u toj situaciji ostavimo dobar utisak povoljnog i primamljivog turističkog tržišta – napomenuo je Genov. Dodao je da se na našem tržištu i dalje insistira na sertifikaciji hotela kako bi što više ovih objekata dobilo oznaku koja garantuje da je reč o zdravstveno bezbednom prostoru za boravak. Glavni grad Srbije ima više od 120 hotela, dok je u ovom trenutku sertifikovanih 117. Nedostatak radne snage jedan je od najvećih problema i iako se govori o uvozu radnika iz dalekih zemalja to, kažu stručnjaci, neće mnogo pomoći. Prosek zarada u ugostiteljstvu je mali i niko neće da radi za tako malo novca.


– Strateški moramo nešto da menjamo. Ovog leta je većina ugostiteljskih radnika iz Srbije otišla u Hrvatsku da radi za platu od 1.200 evra uz obezbeđen smeštaj i hranu. Niko od njih se neće vratiti da bi radio kod nas, jer je to težak posao, posebno ako je malo plaćen – rekao je Genov.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR