Glas Javnosti

Poništen jedan od tendera za izgradnju beogradskog metroa

Društvo
Autor: Glas javnosti/nova.rs

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je jedan od tendera u vezi sa projektom izgradnje beogradskog metroa, zbog podnetog zahteva za zaštitu prava.

Radi se o javnoj nabavci koju je krajem jula objaviilo JKP „Beogradski metro i voz“ gde traži firmu koja će izraditi „geotehničke projektne izveštaje za potrebe izrade Idejnog projekta druge faze linije 1 beogradskog metroa“, piše Nova ekonomija.

Drugu fazu Linije 1 čini duboka podzemna deonica od stanice „Ada Huja“ do terminusa u Mirijevu.

U pitanju su izveštaji koji bi trebalo da dokažu da će građevinska konstrukcija metroa, tokom građenja i korišćenja, biti otporna i stabilna na uticaj „tla, stena i podzemnih voda“, piše u tehničkoj specifikaciji. 

Izveštajem se definišu geotehnički uticaji na infrastrukturne objekte metroa i daju preporuke za projektovanje i izgradnju, na osnovu stanja i svojstava slojeva tla i stenskih masa, kao i geofizičkih i hidrogeoloških uslova.

Zahtev za zaštitu prava podnet je početkom avgusta i traženo je delimično poništenje postupka javne nabavke, uz osporavanje zakonitosti postupka i sadržine konkursne dokumentacije.

U obaveštenju o podnetom zahtevu za zaštitu prava nije naznačeno koja firma je podnela zahtev i na šta se konkretno žalila.

Republička komisija je, kako piše u obaveštenju, krajem avgusta rešenjem usvojila zahtev kao osnovan i u celini poništila postupak ove javne nabavke.

Republička komisija može u celini da poništi postupak javne nabavke ukoliko su u postupku zaštite prava (u vezi sa navodima iz zahteva za zaštitu prava) utvrđene povrede odredaba Zakona o javnim nabavkama usled kojih postupak ne može da se okonča na zakonit način, piše u zakonu.

Jedna firma tražila pojašnjenja od Beogradskog metroa

Tokom postupka javne nabavke,"Beogradskom metrou" je upućen jedan zahtev za pojašnjenje na Portalu javnih nabavki. U zahtevu, potencijalni ponuđač ukazuje na nepravilnosti u vezi sa traženim spiskom pruženih usluga, stručnom kvalifikacije radnika, alatom i opremom.

Firma koja je uputila zahtev za pojašnjenima ukazala je na "povredu zakona" i "odsustvo logičnosti" kod pojedinih zahteva Beogradskog metroa.

Navedeno je, između ostalog, da se predmetna javna nabavka "određuje prema jednom privrednom subjektu" i da se pojedinim zahtevima vrši "direktna diskriminacija" među potencijalnim ponuđačim.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR