Glas Javnosti

SVETSKA TURISTIČKA ORGANIZACIJA REKLA: Evo koja tri srpska sela su najlepša na svetu

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Mokra Gora, Gostilje i Tršić naši su kandidati za najbolja sela Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija. Odluku je donela nacionalna komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a proglašenje će biti u oktobru.

Izuzetno zadovoljstvo i čast predstavlja činjenica da su od tri sela koja će predstavljati našu zemlju na konkursu za izbor najlepšeg sela dva( Mokra Gora i Gostilje) iz turističke regije Zapadna Srbija. To je pravi izbor i još jedna potvrda da naš kraj poseduje izuzetne prirodne resurse i prelepa sela koja su primamljiva domaćim i stranim turistima“, naveo je Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

On je dodao da je Mokra Gora, selo kod Užica, „sa Šarganskom osmicom, najatraktivnijom i najposećenijom turističko muzejskom železnicom u Evropi, jedinstvenim graditeljskim remek delom među prugama uskog koloseka, i Drvengradom na brdu Mećavnik, koji predstavlja ostvarenje čarobne vizije proslavljenog režisera Emira Kusturice, jedinstveno selo u u svetu“.

„Okružena obroncima tri planine, ispresecana rečnim dolinama koje mestimično prelaze u klisure, bogata planinskim potocima i izvorima, prostranim šumama i cvetnim livadama, Mokra Gora je jedan od najimpresivnijih ambijenata u Evropi“, istakao je Rađen.

Gostilje je tipično planinsko selo, koje se nalazi na oko 25 km udaljenosti od turističkog centra Zlatibora, i jedno je od turistički najrazvijenijih zlatiborskih sela, zahvaljujući očuvanim prirodnim i kulturnim vrednostima, ali i gostoljubivosti seoskih domaćina.

Najveće turističke atrakcije Gostilja su, podseća Rađen, 22 metra visok vodopad na reci Vrelo, rodna kuća Dimitrija Tucovića, koja je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro, očuvana vodenica na reci Vrelo, ribnjaci pastrmke i prirodni ekosistemi vrhova Čigota i Borkovac koje se nalaze pod teritorijom Parka prirode Zlatibor.

I ako je Gostilje selo avanture i izazova, u Tršiću, rodnom selu Vuka Karadžića, turističku potku snuje naučno-obrazovni kulturni centar.

„To je jedinstven primer da se u ovakvom jednom selu nalazi centar za izučavanje srpskog jezika i humanističkih nauka", kaže Snežana Perić, direktorka TOG Loznice.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR