Glas Javnosti

SKOČILE CENE ARANŽMANA ZA LETOVANJE! Mogu li da traže doplatu ako ste već uplatili deo?

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Turistički aranžmani za letovanja u Grčkoj, Turskoj i Egiptu ove godine biće skuplji i do 20 odsto u odnosu na prošlu, a za čak 40 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić za Euronews Srbija kaže da će poskupljenja za privatan smeštaj u Grčkoj iznositi od pet do sedam odsto, dok će hoteli podići cene od 10 do 15 odsto.

Što se Turske tiče, poskupljenja će zavisno od regije iznositi od 12 do 20 odsto. Najveći porast cena beleži se u Egiptu, pa će se tako aranžman u septembru na bazi sedam noćenja i all-inclusive usluge koji je 2020. godine iznosio 460 evra, prošle godine 650 evra, ove godine koštati blizu 780 evra. Cene će vrhunac pak, dostići u julu i avgustu.

"Što se Egipta tiče, to je i logično jer je u pitanju mala destinacija, koju smo mi najviše koristili kada veliki broj ljudi iz sveta nije putovao van granica svoje zemlje. Tada se podiglo interesovanje za njih, ali i druge destinacije. Sada, čim je veće interesovanje, skaču i cene", ističe on.

Kako kaže, na povećanje cena u Egiptu najviše je uticalo to što se posle sedam godina Rusi vraćaju u tu zemlju, ali i činjenica što su se Velika Britanija i Nemačka otvorile za putovanja, kao dva najveća tržišta.

Najbrojnije žalbe od strane putnika koji su prihvatili zamenske vaučere vezuju se upravo za navedena poskupljenja i zahtev agencija da doplate više novca za aranžman istih uslova ugovoren pre godinu ili dve.

Seničić naglašava da agencija nema nikakvo pravo da menja već ugovorene uslove putovanja, osim ako su to u pitanju avionske karte, što je nešto na šta ni sama agencija ne može da utiče. Avionske karte su u proseku skuplje za po 15 evra ove godine.

"Turistička agencija ne bi smela da menja uslove ako je u pitanju isti aranžman. Prvo, to nije pošteno, a drugo, agencije koje su taj novac iskoristile za drugu namenu, dužne su da ispune aranžman"

Međutim, ako niste uplatili ceo iznos već samo avans, a aranžman je u međuvremenu poskupeo, onda i agencija ima pravo da traži više novca.

"Više od polovine putnika je platilo samo akontaciju i agencije garantuju samo za taj deo uplate. Na primer, ako je aranžman koštao 200 evra, a putnik je platio 80 evra prošle godine, a sada isti taj aranžman košta 300 evra, agencija je dužna da obračuna samo tih 80 evra. Za isto putovanje on sada mora da doplati do nove cene", objašnjava Seničić.

BONUS VIDEO: Kako da tužite trgovce zbog prevare

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR