Glas Javnosti

UVODE SE INSTANT VIZE! Evo koliko će koštati i za koja putovanja će trebati

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za ulazak u neku od zemalja Evropske unije, građanima Srbije od naredne godine biće potrebna dozvola ili „instant viza“ koja će koštati sedam evra.

Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo bi da postane kompletno operativan tokom 2022. godine nakon čega će oko 1,4 milijarde ljudi iz više od 60 zemalja, koje su do sada mogli slobodno da ulaze u Šengen zonu, biti primorani da apliciraju za ovu “ulaznicu” ili kako je još nazivaju „putno odobrenje”, pre nego što krenu u bilo koju od zemalja EU, saopšteno je iz Brisela.

13. oktobra održan je sastanak Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), kada je napomenuto je da EU neće biti prva koja će zahtevati sličnu stvar od zemalja koje su u bezviznom režimu.

Takva praksa već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS-a datira još od 2016. godine, a bilo je najavljeno da će ceo sistem proraditi ove godine, ipak zbog pandemije početak primene je odložen.

Naime, sam sistem trebalo bi da pomogne oko aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na ukupno 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u Šengensku zonu.

Pored Srbije, na ovom spisku su se, između ostalih našle i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR