Glas Javnosti

SEVER VREDAN POSETE: Novi Sad, Fruška gora, Subotica i Palić omiljene destinacije stranih turista

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Novi Sad, Subotica, Fruška gora i Palić su turističke destinacije koje, kao vredne posete, vide i strani turisti koji dolaze u Srbiju.

To je pokazalo istraživanje koje je sproveo Republički zavod za statistiku, a finansirala Evropska unija.
Zahvaljujući tom projektu, po prvi put u poslednjih 15 godina postoje precizni podaci ko su strani turisti koji posećuju Srbiju, iz kojih razloga, gde odsedaju, na koje destinacije idu ili koliko novca troše. Podaci do kojih se došlo su polazna osnova za kreiranje budućih strategija razvoja turizma.

Istraživanje je realizovano 2021. godine na 5.000 ispitanika i deo je projekta "Razvijanje efikasnog i održivog statističkog sistema u skladu sa Evropskim statističkim sistemom" koji je sa 1,2 mil EUR u celosti finansirala Evropska unija.
Kako pokazuju rezultati, upravo su Novi Sad, Subotica, Fruška Gora i Palić među omiljenim destinacijama stranih turista koji posećuju Srbiju.
Istraživanje otkriva da 50% stranih turista koji su posetili Vojvodinu ima između 25 i 44 godine, dok je 37% u starosnoj grupi od 45 do 64 godine. Putuju sami ili sa partnerom, a kao glavni razlog dolaska naveli su posao i uživanje. Od ukupnog broja ispitanih turista, 38,8% njih je navelo da prvi put dolazi u Vojvodinu, dok je 37,2% ispitanika dolazilo više od tri puta.
Među aktivnostima koje su označili kao omiljene tokom svog boravka u Vojvodini turisti su istakli odlazak u restorane, razgledanje grada, šoping, šetnje, posetu nacionalnom parku, muzejima i galerijama.

Kada se iz istraživanja izdvoje podaci za Vojvodinu dolazi se i do podatka da su turisti u proseku trošili 73,4 EUR dnevno, da su na ukupno putovanje, koje je u proseku trajalo šest dana, potrošili 510 EUR.

Izuzetno su zadovoljni svojim boravkom u Vojvodini i iskazali su vrlo veliku spremnost da je preporuče kao turističku destinaciju za buduća putovanja svojim rođacima, rodbini i poznanicima.
- Koristi od istraživanja su mnogobrojne. Istraživanje nam daje osnovu za formiranje turističke politike u Republici Srbiji. Ono nam pruža alat za upravljanje razvojem turizma u zemlji. Pruža nam osnovu za kreiranje strateških dokumenata razvoja turizma. Istraživanje nam, s druge strane, daje alat za praćenje turističke aktivnosti u zemlji, i efikasnosti turističke aktivnosti - kaže ključni ekspert na projektu za statistiku turizma Zrinka Marušić, piše 021.rs.

Osim poboljšanja statistike turizma, u okviru istog projekta "Razvijanje efikasnog i održivog statističkog sistema u skladu sa Evropskim statističkim sistemom" radilo se i na poboljšanju statistike nacionalnih računa. Ovaj projekat predstavlja nastavak saradnje Republičkog zavoda za statistku i Evropske unije na usklađivanju statističkog sistema sa međunarodnim standardima, započete 2009.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR