Glas Javnosti

OGROMAN USPEH KOMPANIJE: Airbus prošle godine isporučio 661 avion i zaradio 58,8 mlrd EUR

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Najveći evropski proizvođač vazduhoplova Airbus objavio je finansijske rezultate za prethodnu godinu. Posle vesti o rekordnoj narudžbini za 250 putničkih aviona iz Indije, kompanija je obavestila javnost o sledećim najbitnijim uspesima za 2022. godinu:

1Isporučila je 661 putnički avion

- Ostvarila je prihod od 58,8 mlrd EUR, EBIT (zaradu pre kamata i poreza) u iznosu od 5,3 mlrd EUR, prenosi portal Ekapija.


- Organizaciona jedinica kompanije koja se bavi proizvodnjom putničkih aviona u prethodnoj godini prihodovala je 41,4 mlrd EUR što predstavlja povećanje prihoda u odnosu na 2021. godinu u iznosu od 15%, uz EBIT zaradu od 4,1 mlrd EUR što predstavlja povećanje od 15% u odnosu na 2021. godinu.

- Organizaciona jedinica kompanije koja se bavi proizvodnjom helikoptera u prethodnoj godini prihodovala je preko 7 mlrd EUR, što predstavlja povećanje prihoda od 8% u odnosu na 2021. godinu, uz EBIT zaradu od 639 mil EUR, što predstavlja povećanje od 19% u odnosu na 2021. godinu.

- Airbus predviđa isporuku 720 putničkih aviona u 2023. godini i korigovani EBIT u iznosu od 6 mlrd EUR.

Ovim povodom direktor kompanije Airbas Žilijem Fauri kazao je da je avio industrija nastavila oporavak tokom 2022. godine.


- Avio-saobraćaj je zabeležio rast i avio-kompanije su se vratile na dugoročno planiranje svojih flota. Postigli smo solidne finansijske rezultate uprkos izazovnom poslovnom okruženju koje je sprečilo da se lanac snabdevanja u koji se uzdamo oporavi tempom koji smo očekivali. Kompanija je stoga morala da prilagodi svoje aktivnosti što je dovelo do manjeg broja isporuka putničkih aviona nego što je to bio početni plan. Sada prilagođavamo našu proizvodnju kako bi se ona poklapala sa ponudom. U 2023. godini fokusirani smo na naše industrijske aktivnosti i dugoročnu transformaciju naše kompanije. Solidne finansijske performanse u 2022. godini i naša vera u budućnost naveli su nas da predložimo uvećane isplate dividendi za ovu godinu - istakao je Fauri.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR