Glas Javnosti

LISTA VIKEND PUTOVANJA U DOMAĆOJ REŽIJI: Bekstvo iz grada u opuštajuće oaze prirode

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Vikend putovanja sve su zastupljenija, budući da se smatraju odličnim načinom za "punjenje baterija" i odmor od ubrzanog tempa života. Ima li šta lepše nego da na par dana isključite telefon i uživate sa najmilijima na nekoj novoj destinaciji? Mesta za kratak vikend odmor u Srbiji zaista ima na pretek. Planine, jezera, manji gradovi, banje, pećine, vodopadi, manastiri... Svako može odabrati opci

Resavska pećina
Pored toga što je zaštićena kao Spomenik prirode, ova pećina kod Despotovca važi za jednu od najatraktivnijih u našoj zemlji. Od Beograda je deli nešto više od 150 kilometara, dok je od Despotovca, na čijoj teritoriji se i nalazi, udaljena oko 20 kilometara.
Izuzetno bogata pećinskim ukrasima, Resavska pećina se proteže na više spratova, ovde se mogu videti sve vrste pećinskog nakita.

Oplenac i Topola
Mada je ova šumadijska varošica najposećenija s jeseni, budući da se u njoj organizuje čuvena manifestacija "Oplenačka berba", ne može se osporiti da je poseta Oplencu i Topoli posebno zanimljiva i s proleća, kada se priroda budi.
Dovoljno je samo prošetati stazom ka Oplencu i otići do mesta sa koga se vide kraljevi vinogradi i odakle "puca pogled" prema lepotama Šumadije. Ništa drugo nije potrebno za odmor i uživanje u pravom smislu te reči.
Palićko jezero
Za vikend izlet do čuvenog jezera u blizini Subotice i granice sa susednom Mađarskom najčešće se odlučuju porodice sa decom.
Razlog je jednostavan - jedna od najpoznatijih atrakcija u ovom delu naše zemlje je i Zoološki vrt na Paliću. Obilje slobodnog prostora za stanovnike Zoo vrta i sa ukusom uređene cvetne leje, dodatno upotpunjuju uživanje svih posetilaca ove palićke atrakcije. Podrazumeva se da je i šetnja ili vožnja bicikli stazom oko jezera dodatni razlog za kratki vikend odmor na ovoj destinaciji.

Tara
Mada je, slobodno se može reći, donekle u senci mnogo poznatijeg Zlatibora, ova srpska planina i te kako ima šta da ponudi posetiocima.
Ukoliko se odlučite za ovu destinaciju, ne propustite da uživate u šetnji, svežem vazduhu i nestvarno lepim vidikovcima po kojima je Tara poznata.
Ovčarsko-kablarska klisura
Nekome je za odmor sasvim dovoljno da poseti neki od brojnih manastira, kako bi na kratko predahnuo od svakodnevnih obaveza. A ako ima priliku da u par dana poseti i nekoliko svetinja, nema sumnje da je to najbolja opcija.

Ovo područje ne nosi bez razloga epitet Srpska Sveta Gora. Smešteni na području Ovčarsko-kablarske klisure, po pet manastira nalaze se u blizini obala reke Morave.
Svemu ovome treba dodati i podatak da se u blizini ovog, duhovno značajnog mesta u našoj zemlji, nalazi i Ovčar banja, znana po lekovitim vodama, prenosi M01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR