Glas Javnosti

Jedinstvena pećina u Srbiji je mesto sa najviše slepih miševa! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U klisuri reke Ribnice, nadomak Mionice, nalazi se jedinstvena pećina, u kojoj živi najviše vrsta slepih miševa u Srbiji. Već pune dve decenije, predmet je intenzivnih arheoloških proučavanja

Ribnička pećina je specifično mesto, koje je nastalo izbijanjem podzemnih voda na samoj površini. Osim što je karakteristična po lepoti same prirode, poznata je i po postojanju velikog broja različitih vrsta slepih miševa. Prema rečima biologa Predraga Petrovića, ova pećina je prirodno stanište čak 15 vrsta slepih miševa od ukupno 32 vrste, koje nastanjuju područje Srbije.

Pored prirodnih aspekata ovog mesta, ova pećina čuva i srpsku istoriju od zaborava. Naime, ovde se nalaze velike količine salitre, izmet slepih miševa, koja se koristila:

"U proizvodnji baruta, koji je pomogao da pobedimo Turke u Prvom srpskom ustanku", ističe biolog Petrović. Ulaz u pećinu je trouglastog oblika. U pećini se nalazi i mali potočić. Zaista vredi obići ovo mesto. Od mosta, na strani na kojoj se nalazi manastir, možete ići nizvodno ili uzvodno od reke Ribnice i istraživati ovaj interesantan kanjon.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR