Glas Javnosti

EVO I KOJI JE RAZLOG: Barselona do 2028. zabranjuje iznajmljivanje apartmana turistima

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Grad Barselona je najavio da će do 2028. godine zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima, čime želi da obuzda rast troškova stanovanja i omogući građanima da žive u svom gradu.

Levičarski gradonačelnik grada Haume Kolboni (Jaume Collboni) rekao je da će do novembra 2028. Barselona ukinuti dozvole za 10.100 apartmana koji trenutno imaju dozvolu za kratkoročni najam, prenosi Mina.
- Suzbijamo ono što smatramo najvećim problemom Barselone - rekao je Kolboni na događaju gradskih vlasti.

Bum kratkoročnog najma u Barseloni, najposećenijem gradu u Španiji, doveo je do toga da neki građani ne mogu priuštiti najam stana nakon što su stanarine u poslednjih deset godina porasle 68 odsto, a cene nekretnina 38 odsto. Pristup stanovanju postao je pokretač nejednakosti, posebno za mlade, dodao je Kolboni.
Lokalne vlasti uvele su u poslednjih deset godina restrikcije za kratkoročni najam na Kanarima, u Lisabonu i Berlinu.
Španska socijalistička ministarka stanovanja Izabel Rorigez (Isabel Rodriguez) rekla je da podržava odluku.
- Reč je o tome da se preduzme sve što je potrebno kako bi se garantovalo pristupačno stanovanje - objavila je na mreži X.
Airbnb, platforma za najam apartmana, nije odgovorila na zahtev za komentar.
- Kolboni pravi grešku koja će dovesti do siromaštva i nezaposlenosti - saopštili su iz Udruženja iznajmljivača turističkih apartmana u Barseloni APARTUR i dodali da će zabrana dovesti do rasta ilegalnog iznajmljivanja apartmana.
Odluka će koristiti hotelima. Otvaranje novih hotela u najpopularnijim delovima grada zabranila je krajnje leva stranka koja je vladala Barselonom od 2015. do prošle godine, ali Kolboni je dao naslutiti da bi mogao ublažiti restrikcije.


Glas javnosti/ S07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR