Glas Javnosti

BARSELONA DONELA ISTORIJSKU ODLUKU: Pozdravlja se sa Najkijemm, praviće sami svoje dresove

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Katalonski gigant pokušava na sve načine da se popne na zelenu granu

Prvi čovek Barselone Đoan Laporta već dve godine pokušava na razne revolucionarne načine da katalonskog giganta vrati na zelenu granu. Nagomilani finansijski problemi naterali su odgovorne na Nou Kampu pre dva leta na seriju nesvakidašnjih poteza koji su posrnulom velikanu, između ostalog, pomogli da dovedu Roberta Levandovskog, a sada se u Kataloniji spremaju za još jednu revolucionarnu i istorijsku odluku.


Kako piše tamnošnji „Sport“, Barselona je nadomak prekida saradnje sa tehničkim sponzorom Najkijem koja traje od 1998. godine, a dresove bi u budućnosti trebalo da pravi u sopstvenoj režiji!

Najkraće rečeno, Barsi će to omogućiti da se kompletan prihod od prodaje opreme slije u klupsku kasu. Ipak, ovakav potez nosi i određenu dozu hrabrosti i nešto većeg rizika pre svega zbog onoga što je pred Laportu i saradnike na sto stavila Puma.

Nemački sportski brend načuo je za „nevolje u raju“ između Najkija i Barse, pa je Kataloncima za tehničku saradnju ponudio garantovanih više od 100 miliona evra po sezoni, naspram trenutnih nešto više od 85 miliona koliko španski prvak dobija od
 Amerikanaca.


- Situacija u klubu je takva kakva jeste. Morate da rizikujete i da budete hrabri, a teško je naći nekoga hrabrijeg od Laporte – glasovi su koji se mogu čuti u klupskim prostorijama.

Redosled poteza

„Sport“ piše da konačna odluka na Nou Kampu mora biti doneta do kraja marta, mada izvori bliski klubu veruju da bi Laporta i saradnici mogli da prelome već u toku sledeće nedelje. Ključnu tačku trebalo bi da predstavlja sastanak predstavnika Najkija sa Barsinim rukovodstvom, koje nije previše optimistično u pogledu toga da će američka kompanija pristati da finansijski revidira postojeći ugovor i Kataloncima ponudi više novca.

Ukoliko se ta pretpostavka ispostavi kao tačna, Barselona će se odlučiti na raskid saradnje koja važi do leta 2028. godine, a to se može uraditi na dva načina – sporazumno ili pravnim putem. Navodno, Barsini pravnici su mesecima detaljno proučavali ugovor na Najkijem i među njima vlada uverenje da bi sudski spor mogao pozitivno da se okonča po klub, ali trenutno preovladava mišljenje da bi dogovor dve strane predstavljao pobedu za sve, a Barsa bi se Amerima „odužila“ tako što ne bi potpisala ugovor sa bilo kojim drugim proizvođačem sportske opreme.


Hrabrost ili ludost?

Svi relevantni faktori slažu se u jednom – prekid saradnje sa Najkijem i pokretanje sopstvenog brenda je smela odluka, ali i veoma rizična jer bi Barselona morala da osigura distribuciju dresova na planetarnom nivou. Koliko je ideja kompleksna pokazuje i to što se nijedan od najbogatijih i najvećih klubova u Evropi dosad nije odlučio na bilo šta slično.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR