Glas Javnosti

BISER SRBIJE: Dolina Pčinje svrstana u prvu kategoriju zaštićenih područja u Srbiji

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Proširenjem zaštićene površine sa 2.606 na 4.228 hektara, predeo izuzetnih odlika "Dolina Pčinje" je Uredbom Vlade Srbije stavljen u prvu kategoriju zaštićenih područja u Srbiji.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas ovo područje i istakla da je manastir Prohor Pčinjski iz 11. veka, koji se nalazi u centralnom delu "Doline Pčinje", izuzetno vredan kulturno-istorijski spomenik, a da bogatstvo flore i faune, očuvane obale reke Pčinje i uklješteni meandri čine ovaj prostor posebno važnim sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti i životne sredine.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo zbog toga što će stari, devastirani ribnjak biti revitalizovan i što će se u njemu gajiti autohtone vrste riba, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode, piše portal Ekapija.


U dolini Pčinje do sada je registrovano 129 vrsta ptica, mada se procenjuje da je taj broj približno 170. Deo pčinjske doline je stanište grčke kornjače i dve vrste zmija (šilac i četvoroprugasti smuk).

Ovde su sačuvane i tradicionalne sociološke i kulturološke osobenosti (arhaična sela, tradicionalni način života), koje su uticale na to da ovo područje predstavlja specifičnu predeonu celinu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je u poslednje dve godine opredelilo više od pet miliona dinara za "Dolinu Pčinje", a ovim zaštićenim predelom i dalje će upravljati Srpska pravoslavna crkva – Eparhija vranjska.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR