Glas Javnosti

“Porođajni turizam”: Zašto hiljade trudnih Ruskinja leti za Argentinu?

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od 5.000 trudnih Ruskinja ušlo je u Argentinu poslednjih meseci, među kojima 33 na jednom letu 9. februara, saopštili su zvaničnici.

Žene su nedavno došle su u poslednjim nedeljama trudnoće, navodi Nacionalna agencija za migracije, u kojoj smatraju da Ruskinje žele da se porode u Argentini da bi bebe dobile argentinsko državljanstvo, prenosi BBC.

Broj dolazaka je u poslednje vreme povećan, a lokalni mediji pretpostavljaju da je to posledica rata u Ukrajini.

Od 33 žene koje su doputovale u glavni grad Argentine u četvrtak tri su zadržane zbog „problema sa dokumentima“, a pridružile su im se još tri koje su stigle prethodnog dana, rekla je šefica agencije za migracije Florensija Karinjano za list “Nasion”, dodavši da su sve na kraju puštene da uđu u zemlju.


Ruskinje su prvobitno tvrdile da posećuju Argentinu kao turistkinje, ali je utvrđeno da nisu došle zbog toga, što su i priznale, kazala je Karinjano.

Prema njenim rečima, Ruskinje žele da njihova deca imaju argentinsko državljanstvo i pasoš, sa kojim mogu mnogo lakše da putuju nego sa ruskim.

– Problem je što one dođu u Argentinu, upišu decu kao argentinske državljane i odu. Naš pasoš je veoma cenjen širom sveta i omogućava ulazak u 171 zemlju bez viza – rekla je Karinjano, uz napomenu da imati dete sa argentinskim državljanstvom ubrzava proces dobijanja državljanstva za roditelje.

Argentina daje državljanstvo deci rođenoj u zemlji, a njihovi roditelji po tom osnovu mogu da dobiju trajnu boravišnu dozvolu, a potom i pasoš, koji im, između ostalog, omogućava bezvizni ulazak u zemlje Evropske unije.

Karinjano navodi da je od avgusta 2022. priliv ruskih državljana u Argentinu značajno porastao i tokom prošle godine u zemlju je ušlo oko 10.500 trudnica iz Rusije.

Advokat Ruskinja koje su zadržane na aerodromu Kristijan Rubilar rekao je lokalnim medijima da njegove klijentkinje pokušavaju da izbegnu rat i represiju, jer je izražavanje neslaganje sa ruskom politikom kažnjivo zatvorom.

– Bilo kakvo neslaganje sa ratom je dovoljno da osoba ode u zatvor ili da članovi njegove porodice budu poslati na liniju fronta –  rekao je on.


Šefica argentinske migracione službe je uverena da to nije tako, jer se oko 7.000 tih žena vratilo kući odmah posle
porođaja, a prethodno daju ovlašćenja argentinskim advokatima da popune dokumente o državljanstvu za bebe, a potom i za roditelje.

– Problem je što oni dođu, porode se, napuste Argentinu i nikada se ne vrate. Ne smemo dozvoliti da nas besramno lažu, tvrdeći da su turistkinje – rekla je Karinjano.

Čini se da je takozvani „trudnički turizam“ ruskih državljanki u Argentinu unosan i dobro razrađen posao. Na jednom od sajtova na ruskom jeziku, čiju je verodostojnost BBC proverio, nude se različiti paketi za buduće majke koje žele da se porode u Argentini.

Na sajtovima se oglašavaju usluge kao što su personalizovani planovi porođaja, preuzimanje sa aerodroma, časovi španskog jezika i popusti za troškove boravka u „najboljim bolnicama u Buenos Airesu“.

Cene paketa su od „ekonomske klase“, koja počinje od 5.000 dolara, do „prve klase“, za koju je najniža cena 15.000 dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR