Glas Javnosti

BEZ ZAUSTAVLJANJA NA NAPLATNIM RAMPAMA U AVGUSTU? Evo na koje države se to odnosi

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi "Otvoreni Balkan", dogovoreno je na samitu u Ohridu. Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine vrlo verovatno već tokom avgusta moći će da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez z

– Ovo znači da bilo koji korisnik elektronske naplate iz bilo koje zemlje u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" može samo sa jednim tagom da plaća putarinu. Tokom maja održani su sastanci tehničkih ekipa iz Beograda, Skoplja i Tirane, a mi smo već sada u fazi testiranja sistema – naglasio je Momirović. Dodao je da će se na ovaj način smanjiti gužve na auto-putevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željene destinacije, piše Politika.

Prema njegovoj oceni, inicijativa "Otvoreni Balkan" je najbolji projekat koji se pojavio u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih trideset godina, osmišljen da okupi sve zemlje regiona oko onoga što nas spaja – tržište i jedinstveni životni prostor. "Otvoreni Balkan" će doprineti otvaranju granica i zajedničkom udruživanju ekonomija i tržišta, te tako dovesti i do podizanja životnog standarda u čitavom regionu.


– Trenutno investiramo milijarde evra u potpuno novu putnu i železničku infrastrukturu, ali ako ne uklonimo granične barijere nećemo u potpunosti ostvariti naš cilj. Nema previše smisla ulagati tolika sredstva, izgraditi novu mrežu auto-puteva, a da pritom čekamo na granicama više sati. Paralelno sa procesom izgradnje puteva, moramo da relaksiramo granične procedure kako bismo pomogli našoj ekonomiji, i samim tim omogućili da svi građani na zapadnom Balkanu dožive ekonomski procvat i na taj način povučemo region napred – naveo je Momirović.

Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije takođe je prošle sedmice u Ohridu potvrdio da će građani Srbije sa tagovima za putarinu moći da prođu rampe bez stajanja i u Severnoj Makedoniji, pa će se tako smanjiti gužve na naplatnim rampama. Kako su prethodnih dana pojasnili iz Puteva Srbije vozači samo treba da dođu na pumpu i da traže da im tag uređaj bude Otvoreni Balkan, kao i da preko servisa Puteva Srbije registruju svoju platnu karticu. Očekuje se da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za pet odsto u sve tri zemlje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP