Glas Javnosti

PUTEVI SRBIJE PLANIRAJU ANALIZU KVALITETA DRŽAVNIH PUTEVA: Evo koliko će trajati

Vesti
Autor: Glas javnosti

JP Putevi Srbije planiraju izradu analize (ocene) uticaja puta na nastanak saobraćajne nezgode na državnim putevima, a sa ciljem utvrđivanja eventualnih nedostataka puta kao faktora bezbednosti saobraćaja.

U tom pravcu raspisan je i javni poziv za izradu projekta nezavisnih ocena uticaja puta na nastanak saobraćajne nezgode sa poginulim licima na državnim putevima u Republici Srbiji.
- Predmet ove tehničke dokumentacije je Projekat nezavisnih ocena uticaja puta na nastanak saobraćajne nezgode sa poginulim licima na državnim putevima u Republici Srbiji, koje je Javno preduzeće Putevi Srbije u obavezi da sprovodi za sve saobraćajne nezgode sa poginulim licima na državnim putevima - navedeno je u projektnom zadatku.
Dodaje se da nezavisne ocene saobraćajnih nezgoda podrazumevaju sistematski pristup u proučavanju uzroka i okolnosti koji su doveli do nastanka nezgode sa smrtnim ishodom, i koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa putem, piše portal Ekapija.
- Cilj analize je da se pronađe sled događaja koji je doveo do nastanka nezgode, primarno usmeren ka uočavanju nedostataka puta kao faktora bezbednosti saobraćaja. Projekat treba da obezbedi predlog mera koje doprinose poboljšanju identifikovanih opasnih mesta, odnosno deonica, na kojima će, nakon implementacije, biti podignut nivo bezbednosti saobraćaja na državnim putevima u Republici Srbiji. Vreme trajanja projekta je devet meseci od datuma potpisivanja ugovora.

U toku trajanja ugovora potrebno je uraditi 450 izveštaja za saobraćajne nezgode sa poginulim licima, pri čemu će ugovorom biti obuhvaćene saobraćajne nezgode od 2020. godine pa na dalje.
- Izvršilac je u obavezi da u slučaju nastanka saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima u zoni radova na putu, izađe na mesto nezgode u roku do 24 časa od dobijanja informacije o događanju saobraćajne nezgode i da sakupi sve relevantne podatke, a izveštaj o nezavisnoj oceni dostavi naručiocu u roku od 48 časova od izlaska na teren - dodaje se.
Izveštaj nezavisnih ocena treba da sadrži analizu faktora bezbednosti saobraćaja koje čine: čovek-vozilo-put-okolina, sa posebnim osvrtom na uticaj puta i njegov doprinos nastanku i posledicama saobraćajne nezgode, kao i detaljan predlog mera za sprečavanje sličnih tipova (vrsta) nezgoda na posmatranoj lokaciji ili bilo kojoj drugoj sličnoj lokaciji. Prema tome, rezultati analiza treba da unaprede kvalitet projektovanja puteva u Srbiji.
Procenjena vrednost nezavisne ocene iznosi 20.833.333 RSD bez uračunatog PDV-a, a ponude se primaju do 27. juna.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR