Glas Javnosti

VAŽAN POLOŽAJ ZA BEBE : Kako da se pravilno isprati razvoj

Porodica
Autor: Glas javnosti

Amerčka akademinja za pedijatriju preporučuje da bebe već od prve nedelje života, a nakon otpadanja pupka, borave u položaju na stomaku uz stalni nadzor roditelja.

Ležanje na stomaku je najbolja vežba za razvijanje i jačanje mišića vrata, ruku, nogu i stomaka, i najbolja priprema za puzanje i hodanje.

Za novorođenčad uspeh je da izdrže i jedan minut na stomaku u dve do tri sesije dnevno. Kada beba počne da plače vreme je za pauzu, prenosi "Lovevery".

Ako je beba nervozna i ne voli da boravi na stomaku nemojte da je forsirate. Nastavite da pokušavate kratke sesije nekoliko puta na dan.


Bebe koje rano počnu da vežbaju položaj na stomaku mnogo lakše će ga prihvatiti kasnije.

Svi stručnjaci se slažu da je vreme na stomaku neophodno za izgradnju mišića i koordinaciju potrebnu za prevrtanje, puzanje, hodanje i igranje.

Beba sa nedelju ili dve će u položaju na stomaku ležati sa rukama pored tela i samo na kratko će pomerati glavu uz veliki napor.

Već sa dva meseca beba će moći na kratko da podigne glavu, može da je okrene i da se nasloni na obraz, a i ruke može da pomeri dalje od tela.

Sa tri meseca beba može da drži glavu podignutu bez kljucanja, a laktove drži ispod ramena. Kao dodatnu vežbu možete igračkom stimulisati bebu da pomera glavu levo ili desno.

Sa četiri meseca beba može da podiže ruke i noge, a ovo je prva faza pripremanja za puzanje.

Sa pet meseci beba na stomaku postaje sve aktivnija, a kada joj dosadi moći će sama da se okrene na leđa.

Od šestog meseca beba u položaju na stomaku počinje da se oslanja na šake, sve češće se okreće s jednog boka na drugi, a neke bebe će pokušati i da sednu preko boka.

Zahvaljujući višemesečnom "vežbanju“ mišića vrata, ruku, nogu i stomaka beba je dovoljno snažna i ima razvijenu koordinaciju pokreta da može da se kreće četvoronoške piše Ona.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR