Glas Javnosti

Takva osoba misli da je najpametnija, ne priznaje sopstvene greške i stalno menja interesovanja! RAZLIKUJTE prepotentno ponašanje od kompleksa više vrednosti!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Osobe koje smatraju da su u svemu najbolje i da im niko nije ni prići, obično su one za koje se kaže da imaju kompleks više vrednosti.

Spremne su da ubeđuju druge da su one superiorne, najsposobnije, najpametnije i tim svojim stavom se kreću kroz život, piše Objektiv. 

Takmičenje sa takvom osobom ili dokazivanje da nije u pravu je u krajnoj liniji suludo.

Međutim, ako uspemo da pogledamo malo dublje, moći ćemo da prepoznamo ono što je suštinsko, a to je da ta osoba pati od kompleksa više vrednosti.

Osobe koje imaju kompleks više vrednosti su, u dubokom smislu te reči, veoma nesigurne u sebe. Kada je neko nesiguran, nema dovoljno samopouzdanja i vere u svoju snagu i rasuđivanje. 
Nesigurna osoba stalno sumnja u sve, pa i u dobre namere onih koji je vole i podržavaju i to je iscrpljujuće.

Međutim, jednako je naporno imati posla sa nekim ko pati od preterane samouverenosti - patnja je, zapravo, vaša, a njihov je kompleks više vrednosti, koji ne dozvoljava da svesno, ravnopravno i odgovorno učestvuje u emotivnim odnosima.

Kompleks više vrednosti je nesigurnost “izvrnuta naopačke” – osoba koja je lažno samopouzdana krije svoje slabosti sama od sebe, ne priznaje svoja ograničenja, nameće se na sve načine, dok je u suštini ranjiva i preosetljiva i pošto ne dozvoljava sebi da to oseti, veruje da i drugima uspešno skreće pažnju i ometa ih u otkrivanju njenih slabosti.

Osoba sa kompleksom više vrednosti ima snažno izraženo samopouzdanje, koje nema odgovarajuće pokriće – njene sposobnosti i kompetencije su daleko ispod njene vere u sebe, ona ne poznaje i ne priznaje svoje granice.

Teži da uvek bude u centru pažnje, da dominira u svakom društvu, nametljiva je i najbolje se oseća kada ima publiku pred kojom će prikazivati svoju “nadmoć”.

Preterano samopouzdanje iskazuje nepriznavanjem svojih grešaka, sklona je da prebacuje odgovornost na druge, stalno menja svoja interesovanja, ali uopšte ne napreduje i ne razvija se jer nema uvid u svoje greške i promašaje.

 
Koja je razlika između prepotentnog ponašanja i kompleksa više vrednosti?


Kada je u pitanju osoba sa kompleksom više vrednosti, koja apsolutno odbacuje svaku kritiku i usmeravanje, jer je uverena da je uvek u pravu, veoma je teško opstati u bliskom odnosu sa njom.
U početku je njeno ponašanje zabavno, ali kasnije postaje zamorno i iscrpljujuće.

Jednako je teško imati lažno samouverenu osobu za nadređenog ili bliskog saradnika koji vam postavlja nerealne zahteve, negira vaše vrednosti i zasluge i čuva svoju poziciju okrivljavanjem drugih i prebacivanjem odgovornosti.

Osobu sa kompleksom više vrednosti ćete teško sresti u čekaonici kod psihoterapeuta, jer ona ne spada u one koji traže pomoć zato što je uverena da je puna kvaliteta i da joj nikakva pomoć nije potrebna. 

Zato je taj poremećaj teško izlečiv - osoba ga uglavnom ni ne primećuje, ne priznaje ga i ne smeta joj…


BONUS VIDEO: DR SEMIR OSMANAGIĆ: TOP TEMA - KLIMATSKE PROMENE 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR