Glas Javnosti

NIJE STVOREN KAO BIOLOŠKO ORUŽJE, ALI... Poreklo korona virusa možda NIKADA neće biti poznato!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Američke obaveštajne agencije smatraju da možda nikada neće moći da se identifikuje poreklo kovida 19, ali su zaključile da nije stvoren kao biološko oružje.

U dopunjenoj proceni gde je virus nastao, Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) SAD saopštila je da su prenos sa životinje na čoveka i curenje iz laboratorije podjednako uverljive hipoteze o tome kako se virus proširio,ali da nema dovoljno informacija da se donese konačan zaključak, prenosi Tanjug.

Nalazi su objavljeni u izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, koji predstavlja dopunu pregleda koji je administracija predsednika Džozefa Bajdena objavila u avgustu.
Navodi se da je obaveštajna zajednica i dalje podeljena po pitanju najverovatnijeg porekla virusa, a četiri agencije ocenile su sa „malom verovatnoćom“ da potiče od zaražene životinje ili srodnog virusa.
Međutim, jedna agencija je rekla da ima „umerena uverenja“ da je prva infekcija ljudi najverovatnije rezultat laboratorijske nesreće, koja je verovatno uključivala eksperimentisanje ili rukovanje životinjama od strane Instituta za virusologiju u kineskom Vuhanu.
U izveštaju se takođe navodi da kineski zvaničnici nisu bili svesni postojanja virusa pre početne epidemije kovida 19 u gradu Vuhanu, krajem 2019. godine, ali se navodi da Kina nastavlja da ometa globalnu istragu i da se odupire razmeni informacija.
U maju je predsednik Bajden naredio obaveštajnim zvaničnicima da istraže poreklo virusa, uključujući i teoriju o curenju iz laboratorije, koju Kina odbacuje.
Odgovarajući na izveštaj obaveštajnih službi, kineska ambasada u Vašingtonu je u izjavi za novinsku agenciju Rojters poručila da su potezi SAD, koje se u traganju za poreklom virusa oslanjaju na svoj obaveštajni aparat umesto na naučnike, potpuna politička farsa.
U svetu je do sada zvanično potvrđeno oko 240 miliona slučajeva kovida 19, sa više od 4,9 miliona smrtnih slučajeva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR