Glas Javnosti

PSIHOLOG I MAJKA DELE SAVETE: Pet važnih rečenica za izgradnju snažnog odnosa sa decom

Porodica
Autor: Glas javnosti

Često nismo svesni koliki uticaj imaju naše reči na psihičko stanje dece. Važno je da deca znaju kako se roditelji osećaju u svojoj ulozi i da shvate da je roditeljstvo radost i privilegija, a ne teret.

Psiholog i majka, Eli Harvud, pruža roditeljima pet ključnih rečenica koje mogu pomoći u izgradnji snažnog odnosa sa decom.


1. Ništa u životu nije nepremostivo kada smo zajedno
Deca, pa čak i odrasli, često se suočavaju sa strahovima i teškoćama. Važno je da deca znaju da mogu računati na podršku roditelja i da nisu sami u svojim izazovima

2. Uvek možeš da podeliš svoje misli sa mnom
Roditelji treba da budu sigurno mesto gde deca mogu izražavati svoje osećaje i misli bez straha od osude. Ovo pomaže u izgradnji poverenja između roditelja i dece.


3. Tvoj zadatak nije da me činiš srećnim, već da otkriješ svoj pravi identitet i budeš veran sebi
Podsticanje dece da budu autentična smanjuje rizik od mentalnih poteškoća. Važno je da deca budu slobodna da budu ono što jesu.


4. Uvek ću verovati tvojoj priči, bez obzira na sve
Deca trebaju znati da imaju podršku roditelja u teškim situacijama, uključujući i one koje uključuju zlostavljanje. Ovo pomaže deci da se osećaju sigurno i zaštićeno.

5. Nemaš obavezu prema meni. Tvoje postojanje meni pruža najveću radost
Ova rečenica oslobađa decu od tereta osećaja dužnosti prema roditeljima, omogućavajući im da grade odnos iz ljubavi, a ne iz osećaja obaveze.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti


Glas javnosti/R05H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR