Glas Javnosti

DECA IMAJU SVOJE STRAHOVE, ALI I MAJKE IMAJU SVOJE: OVO su najčešći ženski strahovi

Porodica
Autor: Glas javnosti

Strahovi su sastavni deo života. Ali šta ako počnu da narušavaju naš kvalitet života, čine nas nesigurnim u to ko smo i šta treba da budemo? ​

Strahovi su neizbežan deo ljudskog života, ali šta ako počnu da narušavaju našu svakodnevicu, čineći nas nesigurnim u sopstvenu suštinu i identitet?


Iako deca često doživljavaju svoje roditelje kao superheroje, važno je shvatiti da su oni, nažalost, samo obični ljudi koji se suočavaju sa sopstvenim izazovima i strahovima. Kada je reč o ženama, suočavaju se s nizom često prisutnih strahova...

Strah od dobijanja na težini
Prisutna je bojazan od gubitka atraktivnosti, s obzirom na društvene standarde lepote koji stvaraju pritisak i umanjuju kvalitet života. Bore, podočnjaci, opuštenost stomaka i grudi, suva koža... sve su to aspekti starenja koji izazivaju zabrinutost kod većine žena.


Strah od same sebe
Strah od mogućeg gubitka supružnika ili prerane smrti dece ili prijatelja izaziva duboku nelagodu. Gubitak voljenog partnera često prati strah od finansijske nesigurnosti, s obzirom na tradicionalnu razliku u zaradama između muškaraca i žena.


Strah od raka dojke i jajnika
Osim straha od raka dojke, žene izražavaju veliku zabrinutost i strah od raka jajnika, iako su statistički gledano, rak pluća i debelog creva često smrtonosniji. Ovi strahovi odražavaju ozbiljnost problema vezanih za zdravlje žena.


Strah od zavisnosti od drugih
Budući da su žene često glavne nositeljke kućnih obaveza, postoji strah od postajanja teretom drugima. Plaši ih mogućnost da njihova porodica neće biti zainteresovana za brigu o njima.

Kako prevazići ove strahove?
Ako vas obuzme strah, manifestujući se kroz simptome kao što su drhtanje, znojenje ili ubrzan rad srca, preporučuje se mirno disanje i samoregulacija. Važno je shvatiti da su fizički simptomi samo odraz straha i da ne predstavljaju pretnju vašem zdravlju. Pored toga, izbegavajte pojačavanje straha paničnim mislima.


Za manje strahove kao što su starenje ili dobijanje na težini, važno je fokusirati se na pozitivan odnos prema sebi, prihvatiti promene i planirati za budućnost. Životni strahovi, poput gubitka partnera, zahtevaju planiranje i razgovor o finansijskoj sigurnosti. Otvoren razgovor s porodicom o željama i planovima takođe može pridoneti prevazilaženju strahova, nudeći podršku i razumevanje.


Glas javnosti/R06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR