Glas Javnosti

Najbolje edukativne igre za male naučnike

Porodica
Autor: Glas javnosti

Kroz igru deca treba da uče o svetu. Ukoliko želite da vaš mališan zavoli nauku, postoji mnogo načina da mu je kroz razne igre približite.

Igre mogu biti podloga za sticanje mnogih znanja, od statičkog elektriciteta do aerodinamike, a za takve igre vam čak ne treba doktorat! Predstavljamo vam najbolje edukativne igre za male naučnike koje će ih inspirisati i zainteresovati za nauku.

Najbolje edukativne igre za male naučnike
Učenje o statičkom elektricitetu

U pitanju je pametna igra koja uči dete o statičkom elektricitetu. Potrebne su vam dve aluminijumske limenke i dva balona. Ukoliko u igri učestvuje više dece, onda onoliko koliko dece ima. Za početak, potrebno je prosuti sadržaj limenki i osušiti ih. Zatim obeležiti linije za početak i cilj trke. Svaki trkač treba da dobije po balon i limenku. Cilj je da aluminijumska limenka dođe do cilja pomoću električnog punjenja balona. Deca treba da naelektrišu balon trljajući ga o kosu ili odeću.

Otkrivanje pet čula

Ova igra osim što podstiče decu da se igraju na svežem vazduhu, odlična je jer deca uče nešto i o svom telu. U pitanju je lov na određene predmete koji se nalaze koristeći svih pet čula: ukus, miris, dodir, vid i sluh. Na primer, zamislite predmet ili biljku koju dete treba da pronađe postavljajući im zadatak poput „u pitanju je neravan predmet koji bi životinja pojela“ ili „u pitanju je nešto veoma mirisno u roze boji“ i onda će se vaš mališan posvetiti pronalaženju svih mogućih predmeta koji se uklapaju u ovaj opis dok ne pronađu onaj koji ste zamislili.

Učenje o anatomiji

U pitanju je igrica koja uči vaše mališane o ljudskom telu. Napravite kartice sa crtežima delova ljudskog tela poput mozga, stomaka, srca, pluća. Uz ove kartice možete se igrati igre pamćenja, a možete i jednostavno pogađati šta je na slici.

 Eksperiment sa jajima

Zajedno sa vašim mališanom napravite zaštitnu futrolu za tvrdo kuvano jaje. Razmislite o tome čime sve možete zaštititi jaje. Kada ga zaštitite, dajte detetu da ga ispusti sa različitih visina sa ciljem da zaštitna opna spreči jaje da se razbije. Onaj čije jaje duže izdrži pobeđuje u igri. U toku ove igre deca uče o sili i ubrzanju dok smišljaju načone da uspore pad, omekšaju sletanje i ublaže pritisak na jaje.

Papirni avioni

Pravljenje papirnih aviona je jedna od zabava koja se prosto prenosi sa generacije na generaciju. Međutim, papirni avioni mogu služiti i za važne lekcije o fizici i aerodinamici. Papirni avioni su podložni gravitaciji, podizanju, potisku i otporu, baš kao i pravi avioni. Organizujte takmičenje u tome čiji papirni avion će biti najuspešniji u letu, i uživajte u spoznajama svog deteta koje će naučiti kako treba da izgleda avion da bi što duže leteo.


Pogađanje kamena

Testirajte veštine posmatranja svog deteta pomoću ove neobične, ali jednostavne igre koja pruž uvid u geologiju i nauku o Zemlji. Pronađite desetak kamenčića različitih veličina, boja i oblika i poređajte ih u niz. Neka dete odabere jedan kamen, a ostali igrači neka postavljaju pitanja čiji su odgovori da ili ne. Ko pobedi koji kamen je dete izabralo, on je pobednik i sledeći zamišlja kamen.

Nadamo se da vam se dopadaju ove najbolje edukativne igre koje uključuju prve dodire sa naukom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR