Glas Javnosti

Ljudi koji su tokom odrastanja imali vrlo stroge roditelje imaju ovih PET OSOBINA

Porodica
Autor: Glas javnosti

Veliki deo naše ličnosti oblikuje se tokom detinjstva, a roditeljski uticaj igra ključnu ulogu u formiranju karakteristika koje nosimo kroz život.

Osobe koje su odrasle uz roditelje koji su primenjivali kontrolu često pokazuju određene osobine koje proizilaze iz tog iskustva.

 1. Stalna napetost i stres
  Autoritarno roditeljstvo može imati dugotrajan negativan uticaj na emocionalno blagostanje dece. Stalna izloženost pritisku često rezultira razvojem anksioznog ponašanja, jer osobe koje su odrasle pod kontrolom teže se opuštaju i često su pod stalnim stresom.

 2. Zavisnost od drugih
  Iako neki roditelji veruju da će strogo roditeljstvo podstaći nezavisnost kod dece, kontrola može dovesti do prekomerne zavisnosti. Osobe koje su odrasle pod strogim nadzorom roditelja često su sklone traženju saveta i odobrenja od drugih čak i u odraslom dobu.

 3. Konkurentnost i ambicija
  Osobe koje su odgajane uz roditelje koji vrše kontrolu često osećaju potrebu da "zarade" ljubav i poštovanje. To može rezultirati prevelikom konkurentnošću i ambicijom u različitim sferama života, dok se trude biti najbolji kako bi dobili odobrenje od drugih.

 4. Previše prilagodljivi ili buntovnici
  Oni koji nisu razvili samopouzdanje često postaju previše prilagodljivi, težeći udovoljiti drugima kako bi stekli ljubav. S druge strane, neki postaju buntovnici, oslobađajući se kontrole i prestajući brinuti o društvenim normama.

 5. Nedostatak vere u sebe
  Osobe koje su odgajane uz kontrolu roditelja često sumnjaju u vlastite sposobnosti i osećaju da nisu dovoljno dobri. Nedostatak poverenja u sebe može ih pratiti i kao odrasle, čak i kada dobiju pohvale od drugih.

Ako prepoznajete ove osobine kod sebe ili nekog drugog, važno je pružiti saosećanje i razumevanje kako bismo pomogli u prevazilaženju uticaja kontrolisajućeg roditeljstva.


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR