Glas Javnosti

KUĆNI LJUBIMAC ZA SREĆNIJE DETINJSTVO : Koliko odrastanje sa životinjom stimuliše pozitivan razvoj kod dece

Porodica
Autor: Glas javnosti

Naučna istraživanja o zajedničkom odrastanju dece i pasa uglavnom se svode na istovetan zaključak: ljubimac značajno utiče na psihofizički razvoj deteta.

Prednosti posedovanja psa su mnogobrojne, prenose stručnjaci HABRI instituta. Vezanost za ljubimce promoviše zdrav društveni razvoj, socijalnu kompetenciju i pojačanu društvenu interakciju, bolju komunikaciju i igru kod dece. Pas nikad neće izgrditi dete, niti ga povrediti ružnim rečima, neće ga osuđivati ni optuživati. Ljubimaca iz detinjstva svi se sećaju kao bliskih prijatelja sa kojima su se najlepše družili.

Organizacija HABRI je sufinansirala studiju na Univerzitetu Jejl o psima koji pozitivno utiču na savladavanje stresa kod dece. Nakon izlaganja stres testu, otkriveno je da kratke interakcije sa psima podstiču pozitivne emocije dece i smanjuju anksioznost.
Predvođena istraživačima HABRI, American Humane i Pet Care Trust, revolucionarna studija o ljubimcima u učionici (u rasponu od pasa i zamoraca do gmizavaca i riba) utvrdila je da njihovo prisustvo pruža pozitivne efekte kod dece koja pohađaju treći i četvrti razred osnovne škole.


U vezi s tim,
ljubimci su uticali na poboljšanje društvenih veština i čitanja. Prisustvo kućnih ljubimaca u učionici uticalo je i na smanjenje pojedinih problematičnih ponašanja dece, pogotovo hiperaktivnost i nepažnju.

- Ovi rezultati sugerišu da životinje mogu obogatiti okruženje za učenje na smislene i različite načine. To ima veliki uticaj na decu, pogotovo one koji su socijalno povučeni", kaže HABRI tim. „Istraživanje je takođe otkrilo da prisustvo psa u učionici poboljšava i socijalne veštine kod dece”. Zahvaljujući inicijativi koja se odnosi na dovođenje kućnih ljubimaca u učionice, nastavnici su pratili kako se kod učenika razvijaju „empatija, odgovornost za životinje i briga o njima, puna ljubavi -


Prednosti posedovanja ljubimca nisu ograničene na učionicu. Jedno istraživanje odnosilo se na uticaj aktivne igre i šetnje sa porodičnim psom na malu decu. Zaključak istraživačkog tima potvrdio je da su deca koja žive sa psima imala bolje sociološko-emocionalne rezultate u poređenju sa decom koja nisu vlasnici pasa. HABRI tim takođe je podvukao da je posedovanje psa pozitivno povezano sa fizičkim aktivnostima dece predškolskog uzrasta. Osim toga, HABRI je finansirao istraživanje studija o odnosu ljubimaca i dece sa problemima autističnog spektra (ASD). „Ljubimac u interakciji sa autističnim detetom značajno je olakšavao porodične probleme i roditeljski stres tokom dugoročnog perioda“, navodi HABRI. Pas je uticao na trajno poboljšanje funkcionisanja porodice i ublažavao stres roditelja." U okviru studije objavljeni su i pozitivni preliminarni rezultati o druženju dece sa ASD-om i mačkama iz skloništa.
Povezivanje psa i deteta pokazalo je i njihovu izuzetnu usklađenost, pogotovo kad je kućni ljubimac oponašao pokrete deteta sa kojim je provodio vreme. Istraživači su izvestili da je „sjajna vest da ova studija sugeriše koliko psi obraćaju pažnju na decu sa kojom žive… a deca su veoma sposobna da treniraju pse koji su voljni da uče od njih". To znači da deca mogu da preuzmu vođstvo u određenim poslovima, kao što su šetnja i hranjenje psa. Međutim, stručnjaci iz HABRI-ja naglašavaju da je dovođenje psa u porodicu važna odluka koju roditelji treba pažljivo da razmotre. Iako je veza čoveka i životinje veoma korisna za decu i porodicu, psi su velika obaveza.

Pre nego što odlučite da psa kupite ili usvojite, upoznajte se sa troškovima posedovanja ljubimca, kao i sa novim, obaveznim aspektima života koji se menja sa dolaskom kućnog ljubimca. Da li ćete i koliko vremena vi i vaša deca imati da posvetite psu, bez obzira na njegov uzrast? Ne zaboravite na šetnju, hranjenje, negu, igru i ostale aktivnosti. Razmislite i o tome kako da pomognete ljubimcu da se prilagodi životu u domu, uz dobru socijalizaciju i obuku piše Telegraf

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP