Glas Javnosti

MAJMUNSKE BOGINJE I KUĆNI LJUBIMCI: Koje životinje su posebno podložne ovoj zarazi?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Skočimiševi, hrčci i ostali glodari mogli bi da budu posebno podložni ovoj bolesti.

Pacijenti sa majmunskim boginjama trebalo bi da izbegavaju bilo kakav kontakt sa ljubimcima 21 dan, navodi se u novim uputstvima britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost.

Dosad je potvrđeno 106 slučajeva zaraženih ovim virusom.

Skočimiševi, hrčci i ostali glodari mogli bi da budu posebno podložni ovoj bolesti, kako se bude širila među životinjama.

Vlada Velike Britanije saopštila je da još nije zabaležen slučaj majmunskih boginja kod ljubimaca i rizik je i dalje nizak.

- Zabrinjava to što bi virus mogao da uđe u domaće životinje i da dođe do ping-ponga između njih i ljudi - rekao je profesor Lorens Jang, virolog sa Univerziteta Vorvik.


- Ako ne budete pažljivi, mogli biste da stvorite životinjski rezervoar za bolest koji može da dovede do vraćanja na ljude i bićemo u lancu zaraze, piše B92.

Nove smernice koje je britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost izradila zajedno sa drugim zdravstvenim vlastima preporučuju da kućne ljubimce skočimiševe, pacove, miševe i druge glodare treba ukloniti iz domaćinstva, ukoliko je neko od ukućana zaražen majmunskim boginjama.


Karantin bi trebalo da traje 21 dan i za to vreme preporuka je da se životinje redovno testiraju na bolest.

Smatra se da u Velikoj Britaniji ima dva miliona domaćinstava sa nekom vrstom glodara kao ljubimcima, prema podacima iz prodaje.

Ostale kućne ljubimce kao što su psi i mačke treba staviti u izolaciju uz redovne veterinarske kontrole kako bi bili sigurni "da se ne primećuju klinički znaci".

Slični su saveti Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja.

Oni kažu da "kad god je to moguće" pacijent treba da izbegava pripremanje hrane ili brigu o životinjama, ako to može da uradi neko drugi u domaćinstvu.

Engleska glavna veterinarska službenica Kristin Midlmis rekla je da dosad nije bilo sumnjivih ni potvrđenih slučajeva majmunskih boginja kod kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR