Glas Javnosti

KAKO PREPOZNATI ZAŠTO BEBE PLAČU: Ovo su crveni, žuti i zeleni signali koji će vam poručiti šta treba da radite

Porodica
Autor: Glas javnosti

Bebe ne mogu da kažu šta im je, da li ih nešto boli, ali kada imaju problem jedini način da vam to pokažu jeste – plač. Ali, i on ima svoje posebne karakteristike koje treba znati “čitati”, tvrde stručnjaci.

Postoje, prema tim navodima, po ugledu na semafor, žuti, zeleni i crveni plač kod beba.

Kada čujemo bebu da plače, uglavnom pomislimo da je uzrok tome glad, nervoza ili potreba za snom. Kako biste lakše prepoznali šta je bebi potrebno na osnovu plača, stručnjaci su podelili plač bebe u pomenute tri grupe.

Simptomi poput razvoja osipa, hladnoće i plave boje oko usana spadaju u crvenu kategoriju i zahtevaju od roditelja da potraže hitnu medicinsku pomoć.

Nezainteresovanost za hranjenje, prekomerna pospanost i otežano disanje spada u žutu boju i zahteva pregled od strane lekara opšte prakse. Ako vam se čini da dete nema simptome ozbiljne bolesti ili povrede, onda bi ovo spadalo u zelenu kategoriju i većinom nema ni potrebe za lekarskim pregledom, a evo kako da bolje razumete sve ove simptome:

Crveni simptomi

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod svog deteta, potrebno mu je hitno lečenje:

 1. Dete je bledo, šareno i neobično mu je hladno na dodir.
 2. Možete primetiti zastoj u disanju kod deteta duži od 10 sekundi, grcanje i plavetnilo oko usana.
 3. Ako se dete odjednom ukoči ili trza rukama ili nogama, i to se ponavlja, a ne prestaje ni kada ih držite, znak su napada.
 4. Dete postaje izuzetno uznemireno, zbunjeno ili veoma letargično i teško se budi.
 5. Razvija osip.
 6. Dete mlađe od 3 meseca sa temperaturom od 38 stepeni.
 7. Prsti na rukama ili nogama su mu veoma crveni, natečeni ili bolni na dodir.


Žuti simptomi

Ako vaše dete plače ali nema crvene simptome, proverite da li možda ima žute simptome. U tom slučaju dete ne mora da ide u Hitnu pomoć, ali morate što pre da potražite pomoć lekara.

Evo šta spada u žute simptome:

 1. Otežano disanje, stalno ubrzano disanje, širenje nozdrva tokom disanja ili povlačenje mišića ispod rebara kada dišu.
 2. Beba nije zainteresovana za hranjenje, izgleda dehidrirano – ima suve usne, upale oči, plač bez suza, pospanost, nema mokrih pelena u poslednjih 8 sati ili ima udubljenu fontanelu.
 3. Postaje pospana ili razdražljiva.
 4. Ako se simptomi pogoršaju ili ako ste previše zabrinuti.

Zeleni simptomi

Ako vaše dete place, ali ste proverili da nema ni crvene ni žute simptome, možete pokušati da mu pomognete kod kuće, i nije potrebna medicinska pomoć. U slučaju da ste previše zabrinuti i da ne znate šta da uradite, uvek možete posetiti lekara.

Zeleni simptomi podrazumevaju da vaše dete nema nikakve simptome bolesti ili povreda, ali mnogo plače, prenosi Krstarica.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR