Glas Javnosti

USPAVLJIVANJE BEBE I FEN : Pedijatar ima preporuku za sve mame

Porodica
Autor: Glas javnosti

Oni koji imaju bebu dobro znaju da najneobičniji zvukovi poput šuštanja fena ili zujanja usisivača često donose miran san i smirivanje novorođenčeta.

Beli šum je zvuk koji ima istu amplitudu ili intenzitet u čitavom opsegu čujnih frekvencija. Ova buka blokira druge zvukove i tako pomaže vašoj bebi da lakše zaspi. Upravo ovi zvukovi se nazivaju bela buka i prave ih mnogi kućni aparati (zvukovi ventilatora, fena za kosu, usisivača, aspiratora, šuštanje radio-aparta), a isti efekat ima i dobovanje kiše, cvrkut ptica, šuštanje lišća, zvuk talasa.

Svi ovi zvukovi mogu da budu od velike pomoći kada neuspešno pokušavate da uspavate ili umirite bebu, a zašto je bela buka recept za miran san beba, objasnila nam je pedijatar Jelena Mitrović.

- Zvukovi poput usisivača, fena, ventilatora, mašine za sudove, ali i dobovanja kiše emituju jednoličan zvuk sve vreme, odnosno imaju isti intenzitet u čitavom opsegu čujnih frekvencija i nazivaju se bela buka. Naime, ovi zvukovi podsećaju na zvukove koje je beba čula dok je bila u materici i pretpostavlja se da je to ono što bebu umiruje - kazala nam je pedijatar Jelena Mitrović.
Uz to, kako kaže, amplituda ovih zvukova je takva da oni blokiraju sve okolne zvukove, te se pretpostavlja da i to pomaže bebi da lakše zaspi.


Beli šum mnogim roditeljima pomaže da uspavaju bebu, postoje neka ograničanja prilikom korišćenja ovog zvuka.

- Postoji nekoliko pravila, jačina ovog zvuka ne sme da prelazi 50 decibela i izvor zvuka mora da bude udaljen barem dva metra od deteta. Iako se primena bele buke koristi i u tretmanima u poremećajima spavanja kod odraslih i ADHD poremećaja kod dece, uticaj na bebe iz očiglednih razloga nije sasvim jasan - ističe naša sagovornica i dodaje:

- Njihov centralni nervni sistem je nedovoljno razvijen na rođenju, a ni slušni aparat nije pametno izlagati stalnoj buci.

Drugi potencijalni problem je, kako kaže pedijatar, klasično uslovljavanje kojim navikavate bebu da bez bele buke ne može da zaspi. Preporuka pedijatra je da se bela buka kao i aplikacije koje su za to namenjene koriste samo povremeno, kada imate problem sa uspavljivanjem bebe, a ne stalno.

- Najvažnije je da je beba suva i sita i da su roditelji tu da je uteše kada se uznemiri. Bebe nekim čudesnim čudom odrastu i ako im se mi mnogo u to ne mešamo, te je važno da roditelji budu što opušteniji i da ne prenose svoju nervozu na bebu - savetuje Jelena Mitrović piše Ona.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR