Glas Javnosti

KADA DOĐE BEBA DA LI TREBA DA ODE TATA : Krevet ostaje za mamu i bebu a gde je tata?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci složili da je to isključivo odluka mame, možda nije loše prvo razmotriti određene prednosti i nedostatke.

Kada beba dođe sve postaje komplikovano, od malo spavanja, do preuzimanja odgovornosti menjanja pelena i ko će je u toku noći uspavati. 

Ali kada je potreban san i jednom i drugom a beba to ne dozvoljava, šta tada?

Prednosti odvojenog spavanja

Odvojeno spavanje nije neuobičajena odluka. Nije "čudno" ili "nezdravo" da vi i vaš partner spavate u odvojenim sobama kad beba dođe. Naime, iako vam možda zvuči čudno, stvarnost je takva da se puno novih porodica odlučuje na to. Dolazak bebe u vaše živote po prvi put će promeniti mnoge stvari, a način na koji spavate bez sumnje će biti jedna od njih. Nažalost, bebe se ne rađaju znajući razliku između dana i noći. Vi i partner ćete naći načine da se prilagodite novoj rutini kako biste što više spavali. A ako to znači i spavanje u odvojenim sobama, dok god to koristi vama, vašem partneru i vašoj bebi, razloga za brigu zaista nema!

Vaš partner će više spavati

To je jednostavno istina. Spavanje u drugoj sobi znači da će vaš partner imati veće šanse za neprekidan san, a samim time i za kvalitetniji odmor. A pod pretpostavkom da je na poslu tokom dana, to može pozitivno uticati na njegovu produktivnost na poslu, pogotovo ako na posao ide ranom zorom. Sa druge strane, imaće mnogo više energije da vam pomogne oko bebe kada vas savlada umor. Umorna i nenaspavana oba roditelja je mnogo veći stres.


Mama i beba mogu uskladiti svoj san

Sada već sigurno razmišljaš: "Ali šta je sa mojim snom ?!". Prilagođavanje vaše rutine detetovom načinu spavanja verovatno će rezultirati boljim odmorom i za vas. Ukoliko noću dojite, imaćete veći komfor ako ste sami sa bebom u krevetu. Stručnjaci smatraju da ako su beba i mama same pre će uhvatiti zajednički ritam nego da je i tata tu.

Postoje i nedostaci odvojenog spavanja

Hoće li odvojeno spavanje smanjiti odgovornost i uključenost mog partnera?

Kasno noćno hranjenje i potreba za maženjem samo su neki od spontanih razloga zbog kojih će vaša beba uvek trebati nekoga iz blizine. A spavanje partnera u drugoj sobi može rezultirati osećajem nedostatka odgovornosti ili učestvovanja, posebno ako rade većinu dana. Spavanje zajedno i buđenje u smenama može značiti da se vi i partner osećate više kao tim, umesto da isključiva odgovornost prelazi na vas. Iako ovo može značiti manje sna i par umornih roditelja,vi i vaš partner verovatno ćete se osećati u najmanju ruku - ujedinjenije.


Odvojeno spavanje može (negativno) uticati na emocionalnu intimnost

Znači li odvojeno spavanje da ćete se vi i vaš partner odvojiti emocionalno, kao i fizički? Ne, ne mora nužno da znači. Ali stručnjaci sugerišu da parovi koji spavaju zajedno češće komuniciraju, doživljavaju više intimnosti i u celini se osećaju emocionalnije povezanima od parova koji to ne čine. S dolaskom bebe, komunikacija i emocionalna podrška su presudni, a novi dodatak vašim životima trebao bi vas zbližiti, a ne dalje razdvajati. Spavanje odvojeno može predstavljati određeni rizik, pogotovo ako se vi i vaš partner tokom dana ne viđate puno zbog posla piše Yumama

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR