Glas Javnosti

Evo kako rad od kuće utiče na parove?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Pandemija korona virusa naterala je mnoge radnike širom sveta na rad od kuće, što znači da su porodice i voljene osobe često zajedno provodile 24 sata dnevno.

Prema nedavnoj studiji istraživača iz SAD-a i Kine, iskustvo mešanja kućnih poslova sa poslovnim obavezama postavlja vrlo različite izazove za polovinu bračnih parova, piše Science Alert, prenosi N1.hr.

U središtu ovih razlika su kućni poslovi i vreme za porodicu, uključujući vrste poslova koji se mogu obavljati kada se radi od kuće, poput pranja ili usisavanja, te posvećenost obavezama koje se tiču dece, najčešće onih vezanih za njihovo spavanje i ishranu.

Rezultati studije temeljili su se na anketi 223 bračna para iz Kine i Južne Koreje, a uključivala su domaćinstva sa i bez dece. Učesnici su upitani o broju neposlovnih zadataka koje su obavili radeći od kuće i kako je to uticalo na njihove porodične obaveze.

“Otkrili smo da muškarci i žene nemaju isto iskustvo rada od kuće”, kaže Jasmin Hu, profesorka menadžmenta na Univerzitetu Ohajo Stejt.


Statistika je otkrila da su svi osećali da su obavili više kućnih poslova radeći posao od kuće. Kad su parovi s dvojnim primanjima bili zajedno kod kuće, muškarci su obično obavljali manje kućnih poslova. To što su muževi kod kuće tokom radnog vremena ženama nije nimalo olakšalo teret.

U obe zemlje obuhvaćene istraživanjem, supruge su izjavile da osećaju veću krivicu zbog neuspeha u obavljanju kućnih poslova i provođenja više vremena sa svojom porodicom nakon što su se vratile da rade u kancelariju. Za muževe je ova krivica bila vidljiva samo u podacima iz Južne Koreje.

Partneri moraju deliti kućne obaveze, sugerišu autori studije, dok bi firme trebaloi da prepoznaju poteškoće koje se javljaju kako granice između poslovnog i kućnog života postaju sve nejasnije. “Covid je zauvek promenio način na koji radimo. Rad na daljinu postaće sve više uobičajen”, kaže Hu.

“Ljudi su se stvarno navikli na zadovoljstvo rada od kuće i mnogi neće hteti da se vrate u kancelariju i rade puno radno vreme”, dodala je.

Izvor: City Magazine
BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR