Glas Javnosti

BEBE I VODA : Koliko je mališanima u najranijem periodu zaista potrebno vode?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Kao jedna od glavnih tema nameće i ona u vezi sa unosom vode kod beba, odnosno da li im treba davati vodu uopšte, ako da - koja je to količina u pitanju.

Za svaku nedoumicu u vezi sa bebinim rastom, razvojem i ishranom uvek treba konsultovati pedijatra, te smo mi na ovu temu razgovarali sa prim. dr Ružom Bajić.

- Ukoliko je beba na podoju, do četiri meseca joj ne treba voda, jer u majčinom mleku je najviše vode. U slučaju da je u nekom toplom prostoru, u nekoj zemlji gde je previše toplo, može se ponuditi voda, na kašičicu, ali ako beba ne uzima rado vodu, ne treba forsirati - započinje dr Bajić.


Kada su velike vrućine ili je u prostoriji previše toplo - bebi tada treba voda. Dakle, nije greška detetu nuditi vodu, ali doktorka napominje da joj ne treba davati na flašicu, jer u tom slučaju beba flašicu vuče kao cuclu, a kada pije toliko vode, razvodnjava enzime u želucu ili mleko koje je već posisala.

Ukoliko stalno nudimo bebi vodu i ona prihvati da je pije, misleći da je to mleko ili pak cucla, dešava se da ona onda uzima manje mleka, jer će voda napraviti sitost, a samim tim će beba manje sisati. Dakle, dolazi do lančane reakcije - beba manje sisa, dojke se manje prazne, što za posledicu ima manje nadolaženje mleka.

- Beba će lošije napredovati, njoj mesto u želucu zauzima voda, a ne mleko, voda nema ulogu u detetovom razviću - napominje dr Bajić.

Kada beba konzumira adaptirano mleko, onda se pak savetuje voda, jer je ono kaloričnije. U tom slučaju se može ponuditi, ali nikako ne insistirati.


- Nije zabranjeno, to je loša konstrukcija rečenice da je voda zabranjena. Voda nije zabranjena, nego prosto nema svrhu, nema potrebe da beba dobija vodu kada sisa - zaključuje pedijatar i navodi da roditelji pogrešno tumače šta nije preporučljivo raditi, a šta je strogo zabranjeno.

Sa četiri meseca beba počinje da uzima nemlečnu hranu, prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji i Evropskom udruženju pedijatara.

- To nije kalorična hrana, prvo idu voće i povrće, koji nisu kalorični. Međutim, kada se detetu nudi meso, žumance, maslinovo ulje, tada treba ponuditi vodu - sat vremena posle obroka - kaže dr Bajić.

Ona još jednom napominje da ni bebe, ali ni odrasli ne treba da piju vodu tokom obroka i neposredno posle obroka, jer se razvodnjavaju enzimi koji vare hranu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR