Glas Javnosti

SVETSKO ZLATO za GENIJALNOG ANDREJA (11): Iz glave rešava matematičke zadatke, a takmiči se iz jednog razloga

Društvo
Autor: Glas javnosti

Andrej Živanović, učenik šestog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Sremčici, pobedio je na ovogodišnjem Svetskom juniorskom šampionatu mentalne aritmetike. Andrej za nekoliko sekundi, bez digitrona, izračunava kubni koren iz dvanaestocifrenog broja.

Gostujući u Beogradskoj hronici, Andrej Živanović navodi da je na Svetskom juniorskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici bilo 80 učesnika iz 15 zemalja.

Takmičenje je trajalo dva sata i za to vreme je trebalo da uradi nekih 600 do 700 zadataka. Kaže da je njemu trebalo nešto manje od dva sata da sve završi.

Za prve 23 strane sam otprilike znao šta će biti, koje će vrednosti biti, a ostalih šest su bile potpuno iznenađenje i to prijatno iznenađenje“, kaže Andrej.

Profesor Žarko Boguljić, koji vodi školu mentalne aritmetike i radi u Andrejevoj školi, kaže da je on prvenstveno vredan učenik. 

„To je prva stvar koju ću istaći kod njega jer zaista retko se sreće tolika motivacija i tolika volja za napretkom kao što smo primetili kod njega

Definitivno tu talent ima svoju ulogu.

Međutim, tačno je usvojio sav program koji mi kao škola imamo, tako da sam oduševljen ovim njegovim uspehom na takmičenju.

Prošle godine osvojio drugo mesto, a ove godine se vratio po prvo i zasluženo ga osvojio“, naglašava Boguljić.

Andrej kaže da pred takmičenje malo vežba kako bi ostao u kondiciji, a uoči samog takmičenja, oko sat vremena svakodnevno.

Matematiku voli i mnogo mu je zabavno da se igra brojevima.

Profesor Boguljić dodaje da je kod Andreja uočen talenat i dobra vizuelizacija odmah pošto je krenuo na program mentalne aritmetike.

printscreen
foto: Glas javnosti

„Pošto mi radimo na abakusu, koji je idealna sprava za vežbanje vizuelizacije.

Negde u samom početku, nakon možda par meseci, možete oceniti sa kakvim tipom deteta imate posla.

Kod njega je prepoznata vizuelizacija, tako da je sve ostalo samo bilo implementirati program na pravi način.

Imali smo odličnu saradnju s njim, i što je takođe bilo bitno, saradnju sa njegovim roditeljima, gde je nastavnik tačno mogao da kaže šta je plan, šta treba raditi, kako što bolje pojačati sve sposobnosti, tako da definitivno je bilo zadovoljstvo prolaziti taj put s njim“, naglašava nastavnik.

Osim takmičenja iz matematike, Andrej ide i na takmičenja iz istorije i srpskog jezika.

Omiljeni predmet mu je istorija jer, kako kaže, lako pamti datume.

Kad poraste, želeo bi da postane arhitekta, jer već sada može da zamisli kako bi izgledale neke kuće i zgrade.

Na kraju gostovanja u Beogradskoj hronici, Andrej Živanović je poželeo da pozdravi svoju učiteljicu Jelenu Ignjatović, kao i svoje drugare iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Sremčici.

Glas javnosti / skynews

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR