Glas Javnosti

Poslodavci pored dobre plate nude i smeštaj, poslovi koji donose odličnu zaradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svakako nam je IT i dalje najplaćenija oblast, ali pojavljuju se zanimanja, poslovi, koja su sve plaćenija i traženija iz oblasti zanata.

-Svakako nam je IT i dalje najplaćenija oblast, sa druge strane ako posmatramo našu strukturu i naše oglase za poslove koje su se nalazile ne samo u prethodnoj godini, nego godinama za nama, ja moram da istaknem zanate.Pričamo o platama koje su više hiljada evra, a poslodavci pošto zanatlija nema, pokušavaju da budu konkurentni na našem tržištu i da privuku sav onaj kadar koji je ostao na tržištu. Imali smo situaciju za vodoinstalatere, na primer, da se nudila plata od 2.000 evra, to je početna plata, i moguće stanovanje ukoliko niste iz Beograda. Sa druge strane, za električara preko 1.500 evra, buregdžija 1.500 evra – rekao je Turinski.


Skandinavske zemlje su među prvima uvele četvorodnevnu radnu nedelju, najpre kao test koji se pokazao uspešnim, a potom i kao praksu u kompanijama.

-To jeste dobar način da se olakša ljudima ta radna nedelja. Sa druge strane, uvek možete da napravite i drugu preraspodelu. Možete da skratite radni dan. Pa tako ne mora da traje 8 sati, nego može da traje 6 sati. I onda da imate petodnevnu radnu nedelju, ali po 6 sati. Ne možete mnogo očekivati od umornog radnika. Međutim, kad je počeo taj trend sa četvorodnevnom radnom nedeljom, neke kompanije i kod nas su se zapitale da li je to zaista moguće. I onda imamo primer kod jedne ili dve kompanije koje su to zaista uvele. Test faza je pokazala da za četiri dana, radnici mogu da završe isti posao, pa čak i više nego što su radili pet dana – ispričao je Turinski.

Glas javnost/B10S 



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR