Glas Javnosti

Još jedan slučaj malih boginja u Srbiji: Potvrđeno da je obolela i majka zaraženog dečaka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvi slučaj malih boginja potvrđen je juče u Srbiji

U Srbiji je potvrđen još jedan slučaj malih boginja, na koji se i sumnjalo, nakon što je juče Institut "Batut" zvanično saopštio da je registrovan prvi slučaj ovog virusa. Radi se o majci dečaka (15) za koga je juče saopšteno da je prvi zaraženi u Beogradu posle 10 meseci.

Prvi slučaj malih boginja potvrđen je juče u Srbiji. 

Kako je juče naglasila epidemiolog dr Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, dete je boginje dobilo najverovatnije od majke, koja ima slične simptome i za koju se čekala potvrda.


Dr Maris rekla je jutros za "Pink TV" da su i kod majke potvrđene male boginje, tako da je ona drugi slučaj koji imamo. 

- Majka obolelog dečaka je pre njega imala simptome, upalu pluća i kod nje su dokazane morbile - navela je Maris za Pink.

Porast i u Evropi, apel roditeljima da vakcionišu decu

Porast broja zaraženih malim boginjama je zabeležen u Evropi, ali i regionu. U Rumuniji je zabeleženo oko 3.000 slučajeva, a zaraženih ima i u Sarajevu i Tuzli u BiH. Blizu 42.200 ljudi je zaraženo u Evropi u 2023, u poređenju sa ukupno 941 tokom 2022. godine.

Direktorka Instituta "Batut" prof. dr Verica Jovanović apelovala je na roditelje da vakcinišu svoju decu pravovremeno. Podsetila je da su u Srbiji poslednji put morbili registrovani u aprilu prošle godine i da je tokom cele 2023. godine zabeleženo 50 slučajeva u Srbiji, od čega u Smederevu 43.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR