Glas Javnosti

SINDIKAT SLOGA SAOPŠTIO: Izmene u dualnom obrazovanju tek nakon donošenja novog Zakona o radu

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su da se protive najavljenim izmenama u dualnom obrazovanju, posebno donošenju Zakona o radnoj praksi, "jer će se njime kroz moguće zloupotrebe legalizovati eksploatacija mladih kroz povećan fond sati rada".

U saopštenju se navodi da se sve izmene koje se tiču dualnog obrazovanja "moraju stornirati", kako bi se izbegle moguće zloupotrebe, a da se na njima može raditi tek nakon donošenja potpuno novog Zakona o radu.
- Zabrinjava nas što se ključne izmene u zakonu odnose na praksu učenika u kompanijama koje se ogledaju u povećanju fonda sati rada, jer će đaci kroz trogodišnji profil provoditi između 50% i 80% vremena, a kroz četvorogodišnji profil školovanja, u proseku od 30% do 70% - navodi sindikat.

U saopštenju se dodaje da "u javnosti provejava podatak da je 700 kompanija u Srbiji u sistemu dualnog obrazovanja, i da bi potpuni laik video da je cilj legalizacija ekspolatacije mladih za potrebe nečijeg profita, u uslovima jasno nedefinisanih nadoknada za rad kroz praksu".
- Iako Zakon o radnoj praksi nije trenutno u procesu razmatranja, prema našim saznanjima biće donet u najkraćem roku, nakon formiranja nove Vlade Srbije, koja će ga pustiti u proceduru. U uslovima ozbiljno poremećenih odnosa između obrazovanja i tržišta rada, postavlja se pitanje da li nam je uopšte potrebno dualno obrazovanje na način na koji nam se ono predstavlja - navodi se u saopštenju, prenosi portal Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR