Glas Javnosti

ČUDO! Pogledajte najveći muzej na svetu (VIDEO)

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Titulu najvećeg muzeja u svetu držiržavni muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Predstavlja jedan od najvećih, najlepših i najstarijih kulturno-istorijskih muzeja. Dvorac Ermitaž ima preko 600 eksluzivnih prostorija, a u više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata.

Prva kolekcija je nabavljena 1764. godine kada je kraljica Katerina II kupila 225 slika holandskih, flamanskih i talijanskih majstora. 

Prilikom posete muzeju nebi trebalo propustiti da vidite tzv. "Rafaelov hodnik“ - kopija poznate galerije u Vatikanu, koju je projektovao arhitekta D. Bramante, a izgrađena po isključivoj želji Katarine II, kao i "Galerija sa blagom“ - koja ima dve kolekcije pod nazivom “Zlatna soba” i “Dijamant soba”. 

Danas muzej poseduje preko 3 miliona eksponata i kada bi se posetilac ispred svakog zadržao 1 minut, bilo bi potrebno 12 godina za razgledanje. A da bi prolazak kroz svih 350 soba u palati - muzeju prešli bi put dug 20 km. Muzej poseduje dela Rafaela, Karavađa, Pikasa, Leonarda, Rembranta, Ticijana i mnogih drugih slavnih umetnika. Muzejski kompleks se sastoji od šest zgrada, a najlepši je Zimski dvorac. Danas je muzej Ermitaž prvorazredno turistička atrakcija koju godišnje obiđe nekoliko miliona turista.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR