Glas Javnosti

OVAJ MODEL OBRAZOVANJA SVE TRAŽENIJI: Oko 70% učenika iz dualnog obrazovanja zaposlilo se odmah posle školovanja

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Oko 70% učenika iz dualnog obrazovanja zaposlilo se odmah posle školovanja, najnoviji su podaci Kancelarije za dualno obrazovanje. Taj model, koji je u našoj zemlji uveden 2016. godine, dobija sve više na značaju, jer se svake godine proširuje lista profila koja obrazuje učenike uz rad.

Zamišljeno da bude spona između privrede i obrazovanja, dualno obrazovanje sve je traženije kod brojnih domaćih kompanija.
U više od 700 kompanija u Srbiji učenici koji se školuju po dualnom obrazovanju idu na praksu, kaže v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje profesor doktor Gabrijela Grujić. Potreba privrede je prioritet, a upisna politika dualnog obrazovanja donosi se na osnovu dogovora između Privredne komore Srbije i Ministarstva prosvete, piše portal Ekapija.

- Vrlo intenzivno se promišlja koji su to profili, na kojima je potrebno insistirati da ih modernizujemo, da povećavamo fond sati. Pravi se sklad između privrede i obrazovanja, da profile koji su realna potreba privrede nudimo u našim školama - pojasnila je.
Do sada je u dualno obrazovanje uključeno 150 srednjih škola, a sve je veći i broj studijskih programa. U ovom trenutku oko 4.000 studenata studira na 36 programa po dualnom obrazovanju, ističe Grujićeva. Dodaje da je veoma važno da se omogući dobijanje sertifikata onima koji su stekli neformalno znanje radeći u kompanijama, kako bi bili vidljivi na tržištu rada.
- Zamislite koliko je dragoceno kada ljudi mogu da steknu određene sertifikate i da dokažu da imaju određene kompetencije ili makar deo kompetencija - navela je Grujićeva.
U Politehničkoj školi u Subotici na taj način sertifikate je steklo 69 kandidata za zanimanja u oblasti građevinarstva. Razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji istovremeno podstiče razvoj privrede, dok se učenička znanja usklađuju sa savremenim tehnološkim razvojem, zaključuje Gabrijela Grujić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR