Glas Javnosti

KUDA PUTUJE SRPSKO OBRAZOVANjE

Društvo
Autor: Glas javnosti

,Uzmi zadnji voz za Čačak, put je veoma dugačak, isplati se kada stigneš,psihički se odmah digneš“, stihovi su poznate pesme još poznatijeg učenika Gimnazije u Čačku, koja je u petak, 13. januara, bila domaćin Svetosavske akademije ,,Pred Svetim Savom“ u organizaciji Sindikata obrazovanja Čačak i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Povod za organizaciju skupa bila je promocija knjige ,,Na Savinom putu“, devetnaeste po redu u izdanju Unije SPRS.
Tim povodom u prestonici čačanskog obrazovanja okupila su se eminentna imena srpskog obrazovnog sistema.

,,Pred Svetim Savom“ u tri sesije koje su za teme imale izazove odrastanja, reforme srpskog obrazovanja, evropske vrednosne sisteme, urušavanje digniteta i stradanje srpskog jezika, likvidaciju čoveka književnosti, industrijalizaciju obrazovanja, devalvaciju doktorata i korupciju u visokom školstvu, govirili su profesori doktori univerziteta iz Subotice, Beograda i Kragujevca.

Od strane organizatora, Kabinetu ministarstva prosvete upućen je poziv ministru, Branku Ružiću, da gostuje na ovako veličanstvenom naučnom skupu.
Usledio je donekle očekivan odgovor. U ime člana Vlade, zahvalili su se na pozivu i obrazožili da je ministar, usled ranije preuzetih obaveza, sprečen da prisustvuje skupu. Iako je izostao prvi čovek srpskog obrazovanja, veliko
interesovanje za najavljene teme pokazali su prosvetni radnici od severa do juga Srbije. Gimnazija u Čačku bila je stecište prosvetne elite iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Niša, Aleksinca, Vranja, Kruševca, Vrnjačke Banje, Kraljeva i Čačka.

Istoga dana, 13. januara, Nacionalna prestonica kulture, Čačanska Rodna,bila je domaćin i organizator još jednog u nizu koncerata na gradskom trgu.
Koncert je okupio više hiljada posetilaca, među kojima je jedan od istaknutijih, čijim se dolaskom gradonačelnik posebno pohvalio na društvenim mrežama, bio glavom i bradom, ministar prosvete, Branko Ružić!

,,Ja svojim morem plovim, putujem, sve manje tugujem, sve više ludujem i ovih bora neka stid me je, ničim te ne zaslužujem“, stihovi su pesme poznatog pevača novokomponovane muzike koji je na dočeku pravoslavne Nove godine, pred više hiljada okupljenih Čačana i njihovih komšija iz obližnjih gradova, održao navogodišnji koncert na gradskom trgu.

Moglo bi se reći da je ministar propustio zadnji voz, ali ne za Čačak, jer put više i nije toliko dugačak, s obzirom da je redovan gost na čačanskim koncertima, već onaj voz kojim bi obrazovanje u Srbiji vratio sa slepog koloseka. Pomirljivi bi rekli da je ,,hrabri krojač“ srpke prosvete mogao jednim putovanjem da gostuje na dva skupa u Čačku, ali ministar vođen svojim muzičkim ukusom putuje i sve manje tuguje što nam je obrazovanje u katastrofalnom stanju. Sve više stid nas je, jer obrazovanje u Srbiji ovo ne zaslužuje.

U Čačku, 15. januara 2023. godine
Rukovodilac Resora obrazovanja USPRS-a,
Vesna Jerotijević

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR