Glas Javnosti

TOP 5 GREŠAKA koje žene prave nakon što se ofarbaju

Moda
Autor: Glas javnosti

Znamo da ne postoji bolji osećaj od onog kad tek izađemo iz frizerskog salona sa sveže ofarbanom i isfeniranom kosom, a još ako smo se odlučili za vidljiviju promenu dotadašnje boje kose, zadovoljstvo je još veće.

Međutim, da bi ushićenje što duže trajalo, moramo da obratimo pažnju na to kako se ophodimo prema svojoj kosi i u nedeljama nakon odlaska kod frizera.

Svako ko često farba kosu zna da je prvog meseca boja najblistavija, a nakon ovog perioda postepeno bledi.

Plave nijanse u kosi postaju sive ili žute, dok crvene gube sjaj, a kako bi željena boja kose što duže ostala sveža i sjajna, ove česte greške trebali biste izbegavati:

1. Nemojte držite farbu više nego što nalaže uputstvo

Osim što će ovakav korak definitivno uticati na oštećenje kose, duže držanje farbe može prouzrokovati tamniju nijansu od zamišljene.

2. Nemojte prati kosu prevrućom vodom

Verovali ili ne, kada ćete kosu prvi put oprati nakon farbanja manje je bitno. S druge strane mnogo je bitnija temperature vode tokom pranja kose.


Svaki pramen kose okružen je kutikulom koja drži boju u kosi. Prilikom pranja kose vrućom vodom, međutim, postoji opasnost da će se ovaj sloj kutikule otvoriti i ispraće farbu. Farbanu kosu bolje je prati mlakom ili (još bolje) hladnom vodom. Na taj način kutikula ostaje zatvorena, a boja u kosi.

3. Nemojte prečesto prati kosu

U održavanju boje postojanom, takođe pomaže ređe pranje kose. Što je boja svetlija, kosu treba ređe prati kako biste u njoj mogli dugo da uživate. Pranje kose jednom nedeljno dovoljno je za ružičaste, narandžaste ili crvene nijanse, a u periodu između pranja koristite suvi šampon. Ako je kutikula kose već oštećena (npr. izbeljivanjem ili stilizovanjem vrućim alatima) postignuta boja će još brže izblediti.

4. Obavezno koristite pakovanja za kosu

S obzirom na to da svakim farbanjem, kosa gubi na kvalitetu, neophodna joj je pravilna nega. Pošto je dehidrirana i oštećena, potrebni su joj proteini, što profesionalna pakovanja najčešće i nude. U kombinaciji sa aminokoselinama, regenerišu i jačaju strukturu oslabljene dlake.

5. Potrudite se da uvek koristite kvalitetne i odgovarajuće proizvode

Šampon i regenerator koje koristite kod kuće najvažniji su kriterijum u određivanju hoće li vaša boja kose potrajati ili izbledeti. Neki proizvodi sadrže hemikalije koje imaju učinak čišćenja, ali deluju protiv pigmenta boje u kosi. 
Zato se isplati uložiti u posebnu negu, posebno za farbanu kosu. Proverite da vaš režim nege kose ne uključuje preparate sa sintetičkim sastojcima poput sulfata, parabena ili silikona. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR