Glas Javnosti

SEDA KOSA ZNAK STAROSTI ILI JE NEŠTO DRUGO U PITANJU: Evo kako stres utiče nas našu kosu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kosa predstavlja ljudsku snagu, zdravlja i lepotu. Postoje periodi u životu kada, upravo je kosa ta koja će prva otkriti naše godine jer je seda dlaka jedan od najprimetnijih znakova starenja.

Zašto kosa sedi?

Seda kosa se javlja ko rezultat redukcije pigmenta, dok sasvim bela kosa ne sadrži pigment?

U samom početku života, kosa je bela. Kasnije svoju prirodnu boju dobija od pigmenta koji se zove melanin. Prirodna boja koju ćemo imati tokom života zavisi rasporeda, količine i tipa melanina u srednjem sloju dlake ili omotaču.- prenosi Krstarica

U kosi postoje samo dve vrste pigmenta: tamni (eumelanin) i svetli (feomelanin). Prvo što treba da znate je da kosa sedi zbog nedostatka melanina, pigmenata u folikulima dlake, objašnjava profesor dermatologije Geri Godenberg.

Genetika igra značajnu ulogu i ako su vaši roditelji rano osedeli, možda ćete i vi. Ako niko u vašoj porodici nije rano osedeo, moguće je sa vaša dlaka beli iz sledećih razloga:


Jedan od uzorka može biti i nedostatak vitamina B12

Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je tako, ali možete proveriti nivo vitamina B12 kroz laboratorijsku analizu

Stres kao okidač za pojavu prvih sedih

Naučnici su dokazali da česta izloženost stresu čini da kosa rano osedi.

„Stres povećava nivo kortizola koji povećava broj slobodnih radikala i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment vlasima“, kaže dermatolog Goldenberg.

 

Na veliku žalost, Goldenberg tvrdi da kosa koje je jednom osedela više nikada ne može da vrati svoju prirodnu boju uprkos različitim receptima koji se mogu pronaći na internetu. Ipak, on savetuje da preduzmete sve korake kako vam kosa ne bi prerano osedela, poput zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i nepotrebnog izlaganja stresu.

Ukoliko nije u pitanju genetika, drugog rešenja osim farbanja kose nema ili jednostavno prihvatite lepotu starenja i života.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR