Glas Javnosti

STOPA RECIKLAŽE STARE ODEĆE U EVROPI: Gde su potrošači ekološki najsvesniji?

Moda
Autor: Glas javnosti

Iako se nekada smatralo da je kupovanje second hand odeće pitanje stila i kaprica, danas, u svetlu borbe za smanjenje zagađenja se na tako nešto gleda potpuno drugačije.

Nova studija platforme za prikupljanje sredstava na mreži Savoo rangirala je evropske zemlje po njihovim ekološkim navikama u kupovini.
Da bi izračunali ukupnu "ocenu održivosti", istraživači su rangirali zemlje na osnovu brojnih različitih pokazatelja, prenosi portal Ekapija.

Oni su uključivali stope reciklaže i otisak potrošnje – veličinu površine koja je potrebna za proizvodnju materijala koje zemlja troši, u kombinaciji sa površinom potrebnom za apsorbovanje njenog naknadnog otpada.
Uzet je u obzir i broj "buvljih pijaca i antikvarnica", kao i količina tekstilnog otpada i kućnog otpada po glavi stanovnika.
Konačno, analitičari su razmotrili rangiranje ciljeva održivog razvoja zemlje (SDG) Ujedinjenih nacija, koji analizira nacionalni učinak u pogledu razvojnih ciljeva kao što su klimatske akcije i promocija obnovljive energije.
Sve u svemu, svrstali su Finsku na prvo mesto. To je uglavnom zbog njihovih odličnih rezultata u oblasti održivog razvoja.
Ova, u širem smislu, skandinavska zemlja je takođe smanjila svoj otisak potrošnje za više od petine između 2010. i 2020. godine.
Na drugom kraju je Malta, rangirana kao najgora zemlja za održivu kupovinu.
Mala ostrvska država imala je najniži SDG rezultat od bilo koje zemlje na listi i povećala svoj otisak potrošnje za 10,5 odsto između 2010. i 2020. godine.
Najviše buvljaka je u Velikoj Britaniji
Velika Britanija ima najviše buvljih pijaca, prema Savoo-u, sa 1.300 buvljih pijaca koje opslužuju populaciju od 68 miliona ljudi.

Buvlje pijace i antikvarnice su jedna oblast za kojom visoko rangirana Finska zaostaje, sa samo 53 ukupno za opsluživanje svojih 5.540.720 stanovnika.
Italija je najviše smanjila svoj otisak potrošnje za impresivnih 26,03% u poslednjih 10 godina. Iza nje slede Švedska (21,99%) i Grčka (20,75%).
Ali mediteranska zemlja pada na drugim rang-listama. Italija ima jedan od najvećih tekstilnih otpadaka po glavi stanovnika u EU, proizvodeći više od 200.000 tona godišnje.
Sve u svemu, otisak potrošnje EU smanjen je za 4% između 2010. i 2020. godine.
- Međutim, ovaj ukupni trend je rezultat značajnog smanjenja između 2010. i 2016. (-14%) praćenog porastom između 2016. i 2020. (+11%) - navodi se u izveštaju.
U Nemačkoj se najviše reciklira
Nemačka je bila najveći recikler komunalnog otpada u Evropskoj uniji 2020. godine – poslednje godine za koju postoje podaci – sa procenjenom stopom reciklaže od 67%.
Samo osam zemalja EU ima stopu recikliranja veću od 50%. Zemlje kao što su Kipar i Rumunija imaju stope reciklaže niže od 20%, dok Malta na najnižem rangu reciklira samo 11% svog komunalnog otpada.
Slovenija pravi najmanje kućnog otpada
Procenjuje se da Slovenija proizvede oko 34 kg kućnog otpada po glavi stanovnika svake godine – najniže od svih evropskih zemalja. Austrija sledi blisko iza, sa procenjenih 39 kg proizvedenih po glavi stanovnika godišnje.

Slovenija je i zemlja gde je zagađenje vazduha PM česticama gotovo nikad ne prelazi zakonom dozvoljene granice.
Na drugom kraju spektra nalazi se Grčka, gde se kućni otpad po glavi stanovnika procenjuje na 142 kg po glavi stanovnika.
Koliko je otpad od hrane i odeće loš za planetu?
Stvaranje devičanskog poliestera – ključnog materijala za mnoge brendove odeće – je proces koji zahteva veliku količinu ugljenika.
Ali uprkos klimatskom uticaju svake nove odeće, prosečan potrošač baci 60% nove odeće u istoj godini kada je kupljen. Prema istraživanju Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija (UNECE) oko 85% svog proizvedenog tekstila iste godine završi u đubretu.
Prema analizama modna industrija je odgovorna za više od 10% zagađenja ugljenikom i troši približno 100 miliona tona nafte svake godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR