Glas Javnosti

Kada vam PRETERANO opada kosa uvrstite ovaj vitamin u ishranu za GUSTU i JAKU kosu

Moda
Autor: Glas javnosti

Stresni trenutak kada vidite gomilu kose u odvodu kupatila verovatno vas je naterao da se zapitate – šta vam to izaziva opadanje kose u poslednje vreme?

Možda niste ni pomislili da bi razlog mogao da bude nedostatak vitamina, i to ne bilo kojeg nego vitamina B. 

Od B1 do B12, svaki od ovih vitamina ima funkciju koja čini da se osećamo bolje, poletnije i pre svega zdravije, ali kada je u pitanju kosa najvažniji su B2 (riboflavin), B7 (biotin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin).

B2

Vitamin rastvorljiv u vodi pod nazivom riboflavin ili vitamin B2 je jedan od osam vitamina B koji su potrebni našem telu za održavanje zdravlja. Nedostatak B2 može dovesti do suve kože, gubitka kose, plikova na usnama i još mnogo toga. 

Mleko, jaja i mlečni proizvodi kao što su jogurt i sir su odlični izvori vitamina B2, kao što si i lisnato zeleno povrće, avokado, brokoli i špargla. Takođe namirnice bogate ovim vitaminom su i cela zrna žitarica, orašasto voće, mahunarke, gljive, životinski organi (jetra, bubrezi i srce) i riba.

B7 

Vitamin B7 ili biotin dobar je i za kožu i kosu. Uzimanje biotina može pomoći da vaši nokti budu jači, ali i da smanjite nivo šećera u krvi ako ste dijabetičar. Retko se dešava nedostatak biotina jer se nalazi u velikom broju namirnica. Kada se to desi, obično je nasledno. Pored toga, antibiotici, pušenje i određeni lekovi za akne su često povezani sa nedostatkom biotina.
Biotin možete naći u siru, pirinču, žumancetu, mesu, povrću, i naravno, u suplementima. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR