Glas Javnosti

VISINA ŠTIKLE JE OD VELIKE VAŽNOSTI ZA CELOKUPNI IZGLED: Ovaj trik koristi i Kejt Midlton

Moda
Autor: Glas javnosti

Primetili ste da Kejt Midlton uvek nosi štikle, ali trik je u tome da su uvek tačno određene visine – evo zašto je to važno!

Kejt Midlton važi za jednu od najpopularnijih žena na svetu, koju, osim u veoma retkim prilikama, nećete videti bez štikli na nogama. Oni koji su na to obratili pažnju, primetili su da ona gotovo uvek nosi salonke u odgovarajućim bojama, a i visina štikle je uvek ista ili barem približna.

Rupert Sanderson, dizajner cipela koje nosi vojvotkinja od Kembridža, otkriva da su u pitanju štikle od deset centimetara, ali i da Kejt ne bira slučajno tu visinu štikle, piše Mondo.
Ovaj dizajner tvrdi da se "dešava magija" kada žena obuje štikle ove visine – "glava je uzdignuta, zadnjica blago isturena, ramena su malo šira, a mišići potkolenice istaknutiji". Sve to, jasno, doprinosi da silueta lepše izgleda, ali Sanderson ističe da ova idealna visina štikle pomaže i da žene imaju više samopouzdanja.

Nauka o visini štikle

Nauka je dokazala da baš ova visina štikle, od deset centimetara, pomaže da se žene osećaju moćnije, ali imaju i još jedan uticaj – jačaju im noge.

Štikle od deset centimetara, pokazala je studija sprovedena 2015. godine, jačaju nožni zglob u prvih godinu dana do tri nošenja obuće sa ovom visinom potpetice.

Profesor dr Ji Jong-Seok koji je radio na ovoj studiji, istakao je ipak da je najbolje povremeno nositi cipele sa štiklom jer nakon četiri godine konstantnog nošenja ovako visokih potpetica se pogoršava balans i postajete skloniji povredama.


Zanimljiva studija koja je objavljena ove godine pokazala je da ljudi doživljavaju žene koje nose visoke potpetice kao pripadnice višeg socijalnog statusa, nego one koje nose niže potpetice.

Osim toga, istraživanja pokazuju da je nošenje ravne obuće, poput baletanki ili japanki, gore po zdravlje stopala nego nošenje obuće sa štiklom. Stvar je u tome da štikle pružaju veću podršku stopalima nego druga pomenuta obuća, kažu podijatri.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP