Glas Javnosti
Posta

TRI SAVETA DA SAČUVATE BRAK : Par trikova da zaštite brak u kasnijim godinama

Ljubav
Autor: Glas javnosti

U poslednje dve decenije u Americi je udvostručena stopa razvoda među ljudima koji imaju 50 i više godina.

Tokom 1990. godine bračni parovi ove starosne grupe činili su samo jedan od 10 razvoda. Tokom 2009. godine taj broj je skočio na svaki četvrti. Studija je otkrila i da je stopa razvoda u ovoj starosnoj grupi bila veća za one koji su iza sebe imali prethodne brakove, prenosi "Yourtango".

Ovi nalazi su objavljeni u studiji pod nazivom "The Gray Divorce Revolution,“ autorke, sociologa Suzan Braun.

Slična situacija je i u Srbiji. Iako je naše društvo tradicionalno, poslednjih godina sve je više onih koji u zrelom dobu odlučuju da stave tačku na brak.

Istraživači ukazuju na brojne društvene faktore koji predvode ovaj trend. Žene su osnaženije i nezavisnije nego ranije što čini razvod izvodljivijim nego pre.


Evo tri jednostavne, ali ne i lake lekcije koje možete preduzeti kako biste sprečili da dođe do razvoda u kasnijim godinama.

Mnogi smatraju da je brak vezan za ličnu sreću. Ovaj novi pogled na brak postao je moderan kod novih „ja“ generacija.

Došlo je do promene stavova o braku, fokus je da učini pojedinca srećnim, a ne na to koliko dobro je svaka osoba ispunila svoju bračnu ulogu.

- Ako mislite da je svrha vašeg braka samo da vas učini srećnim, a svog partnera smatrate odgovornim za nestanak sreće kad dođu teška vremena, a biće ih, onda takav brak nije održiv. Na brak treba da gledate kao na višu svrhu, nešto što je iznad vas samih, i ako takvo gledište deli i vaš supružnik onda ste na dobrom putu – kaže Braunova.

Profesor etike na Univerzitetu Duk, dr Stenli Hauervas, opisuje destruktivnu snagu ove paradigme samoispunjenja kao paradigme koja „pretpostavlja da su brak i porodica prvenstveno institucije ličnog ispunjenja, neophodne da bismo postali celi i srećni.

Pretpostavka je da ćemo, ako dobro pogledamo, pronaći pravu osobu za sebe, ali ova moralna pretpostavka zanemaruje ključni aspekt braka. Ne uzima u obzir činjenicu da se uvek venčamo sa pogrešnom osobom.

On dalje kaže da bez obzira na to koliko dobro mislite da poznajete svog supružnika s kojim ulazite u brak, zapravo nemate pojma u šta se upuštate.


Primarni izazov braka je naučiti kako da volite i brinete o strancu s kojim se nađete u braku.

Čini se da mnogi u generaciji „ja“ teško podnose pojam nesebične, požrtvovane ljubavi. Ali istina je da je to vrsta ljubavi koja transformiše brakove i vodi do konačnog i trajnog ispunjenja piše Telegraf

Postoji mnogo stvari koje nam danas odnose pažnju. Živimo urbanim životima i lako je zaboraviti šta nam je zaista važno.

Vaš brak može ili da raste ili da umre. Ako želite da vam brak traje i u starosti, onda treba svakodnevno da ulažete u njega. Negujte svoju vezu, ulažite u nju. Bez obzira kako se stvari odvijaju, to treba da vam bude prioritet.


Previše parova stiže u fazu „praznog gnezda“ da bi otkrilo da su u braku sa nekim koga jedva poznaju
. Možda ste se već rastali, a da toga niste ni svesni. Možda ste se toliko fokusirali na svoju decu i karijere i na gomilanje stvari da ste zanemarili da ostanete povezani sa najvažnijom osobom u vašem životu.

Posvetite se održavanju intimnosti, visoko na listi prioriteta. Da, govorimo o vođenju ljubavi, ali takođe govorimo i o negovanju emocionalne i duhovne intimnosti. Napravite mesta u svom danu, svakog dana, za istinsku vezu. Nemojte rizikovati da se jednog dana probudite i da shvatite da ste se otuđili od onoga sa kim delite svoj dom i krevet.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Naomi Samuel u 26.08.2022 15:22:32 h
     0 
zdravo prijatelju, moje ime je Isabella Ethan, liječnica sam i imam 45 godina. Molimo vas da pročitate moje istinito životno svjedočanstvo, imam pozitivnu namjeru da će ove informacije pomoći nekome tko čita ovaj članak, da u roku od dva dana obnovi razoreni brak i obnovi izgubljenu ljubavnu vezu. Nakon godina veze s ethanom, on je prekinuo sa mnom, učinila sam sve što sam mogla da ga vratim da me voli, ali sve što sam učinila bilo je uzalud, toliko sam ga željela zbog ljubavi koju gajim prema n

 

HOROSKOP