Glas Javnosti

Da li i koliko je pametno pomiriti se sa bivšim partnerom?

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci savetuju kako da obnovite vezu kao Dženifer Lopez i Ben Aflek, a da vam uspe

Svi koji prate svet poznatih, vezu Dženifer Lopez i Bena Afleka iz drugog pokušaja uglavnom vide kao potvrdu da ljubav sve pobeđuje. Naime, kao po nekom romantičnom filmskom scenariju, ponovo su se okupili i nakon raskida početkom 2000. godine, dve decenije kasnije, svojoj vezi dali su drugu šansu.

Ali trenutno, prema pisanju medija, njihova veza je na klimavim nogama. Stara izreka kaže da ljubav može biti slađa drugi put, ali za opstanak veze, koja je već doživela brodolom, nema sumnje da je potrebno mnogo truda, međusobne komunikacije, razumevanja, strpljenja i mnogih drugih stvari, kažu terapeuti.

Želite da svojoj vezi date drugu šansu?

Ljudski odnosi su slojeviti i nema univerzalnog saveta, ali je moguće da se ponovo povežete i stvorite bolji, zdraviji i jači odnos sa istim partnerom. Postoji mnogo saveta i strategija koje vam mogu pomoći, ali morate da ih prilagodite sebi i svom iskustvu. Ako se u bilo kom trenutku zaglavite, budite otvoreni za komunikaciju o tome, poverite se ljudima kojima verujete ili potražite pomoć od terapeuta. Važno je da odvojite vreme i razmislite o nekoliko bitnih preduslova da vaša veza uspe iz drugog pokušaja.

Komunikacija - sa sobom i sa svojim partnerom

Budite sigurni da je ovo ono što želite. Normalno je da možda imate sumnje ili strahove o pokušaju rehabilitacije veze, ali morate barem da želite da veza funkcioniše. Možda ste popustili pred partnerovim pritiskom da pokušate ponovo. On ili ona je obećao da će "ovog puta biti drugačije" i da su se  "promenili". A vi stebez obzira na to da li zaista verujere, popustili i pristali na vezu. Ili možda razmišljate o tome da im date drugu šansu umesto da se suočite sa perspektivom da budete sami. Ima i situacija u kojima su tu deca kao motiv...


Ljubav nije dovoljna

Trebalo bi da razmislite o svim tim stvarima i odlučite da li ste voljni da date vezi drugu šansu, savetuju terapeuti. - Ne bi trebalo da bude dovoljno da ostanete sa nekim samo zato što se volite. Mora postojati više od ljubavi. Naravno, to je jedan od najvažnijih faktora u vezi, ali ne zaboravimo poverenje, odanost i poštovanje. Ako je ljubav sve što vas drži zajedno, ali nemate te druge aspekte, ne vredi dati partneru još jednu šansu.

Redovni razgovori su ključ

Britanska psihoterapeutkinja dr Džejn Anderson kaže da ljubav ima svoj ritam, sa usponima i padovima.Nije retkost da se parovi rastaju i pomire, ulazeći u ciklični obrazac koji može da izgleda kao beskrajni ciklus. Dobra komunikacija je važna u svakoj vezi, ali je apsolutno vitalna u odnosima iz drugog pokušaja, kaže ona.

- Nešto je pošlo po zlu prvi put i najbolji način da rešimo šta god da je bilo je da razgovaramo jedni sa drugima. Ne samo jedan ili dva velika razgovora o tome kako možete napredovati kao par, već redovni i iskreni razgovori o tome kako se oboje osećate. Možda niste tako dobri u međusobnoj komunikaciji - u tom slučaju, učite i vežbajte - kaže Džej Anderson.

Napravite listu onoga što vam nije uspelo ili šta vam se nije dopalo u vašoj prvoj vezi. Zapisivanje može da vam pomogne da primetite da li se to dešava ovog puta kako biste mogli da reagujete pre nego što stvori preveliku napetost. Ako se ne potrudite, gotovo sigurno ćete se vratiti u nezdrave obrasce prošlosti, a već znate kuda taj put vodi.


Šta izaziva nelagodnost

Oba partnera treba da preuzmu odgovornost za ono što se dogodilo u prošlosti i da zajedno rade na novoj strategiji o tome kako da rade stvari drugačije u svojoj novoj vezi. Važno je da znate šta izaziva periode nelagodnosti ili sukoba između vas dvoje, tako da možete pronaći načine da ih izbegnete.

Na primer, ako je vaš partner u prošlosti stavljao svoje prijatelje i hobije ispred kvalitetnog vremena s vama, jedan od uslova da mu date drugu šansu mogu biti samo vaše večeri ili vikendi. Komunikacija, druženje, pokazivanje ljubavi i naklonosti. To su stvari na kojima ćete morati da se potrudite ako želite da stvorite zdrav i harmoničan odnos koji oboje želite – naglašava Anderson.

Takođe je moguće da je u vašoj vezi bilo nekih većih problema koji su je na kraju doveli do ivice. Možda je među vama nedostajalo poverenje zbog laži ili neke vrste izdaje. Možda je fizički element vaše veze iz nekog razloga potpuno nestao. Šta god da je, morate raditi na tome da postanete svesni – to je savet koji vredi poslušati.

Zdrave granice

Još jedan savet koji vredi detaljnije objasniti je potreba za postavljanjem zdravih granica.

Ne samo da ih morate postaviti, morate ih jasno iskomunicirati da svako od vas zna šta je, a šta nije prihvatljivo. To bi moglo značiti potpunu transparentnost o tome na šta trošite novac, gde se resursi udružuju i gde je ranije postojao element skrivene potrošnje. Možda želite strogo ograničenje vremena koje vaš partner očekuje da provedete sa njihovim roditeljima. Bez obzira na granice koje mislite da treba da postavite da bi veza uspela drugi put, uradite to i jasno dajte do znanja koje su to granice da ne bi došlo do zabune – kažu terapeuti. Takođe savetuju da se prošlost ne pominje stalno.

Iako druga šansa ne mora da znači zaboravljanje svega što je bilo prihvatljivo, ne treba stalno kopati u bolne rane i partneru „gurati događaje iz prošlosti“. Ovo neće biti konstruktivno, a istovremeno će naterati partnera da se oseća loše i dovesti do sukoba u vezi - kaže Anderson. 


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR