Glas Javnosti

ZOVU IH BOMBONE OD SVINJE: Sremački čvarci kao delikates i tokom leta

Hrana
Autor: Glas javnosti

Dobro je poznato da je sremačka trpeza jedna od najbogatijih i najraznovrsnijih. Mesnim đakonijama iskusnih sremaca teško ko može da odoli, a čvarci su za mnoge pravi specijalitet, posebno kada su sveži, tek izvađeni iz oranije. Baš takve uvek imaju u poljoprivrednom gazdinstvu "Nikolin" u Vojki, koje se pored stočarstva bavi i proizvodnjom mesnih prerađevina.


Pored već standarnih mesnih delikatesa koje se spravljaju za vreme svinjokolja, čvarci zauzimaju posebno mesto i sastavni su deo trpeze i u letnjim mesecima, a to je moguće jer se svakodnevno mogu kupiti, vrući tek otopljeni.

- Imamo tajnu koju ću ovim putem otkriti. Naši čvarci su isceđeni na presi i nisu masni, što je mnoge opredelilo da postanu naše mušterije. Inače sremci su poznati po tome da vole dobro da jedu, a čvarci su specijalitet za mnoge od njih - kaže Svetlana Nikolin.
Pored vrućih i ukusnih čvraka koje se pored bazara i manifestacija mogu kupiti i u Vojki, Nikolini u ponudi imaju i sušenu slaninu, pečenicu, kulen, domaću sremsku kobasicu. Sve to spravljeno od domaće sirovine, jer se bave i stočarstvom, prenosi portal Ekapija.

- Mi smo jedno pravo sremačko gazdinstvo koje se bavi ratarstvom i stočarstvom, a da bismo zaokružili jedan proizvodni ciklus bavimo se i preradom, tako da pored čvaraka imamo i ukusnu slaninu, dimljenu pečenicu, kulen, domaću sremsku kobasicu. Sve je domaće, svinje su gajene u našem oboru, a meso je sušeno na bukovini dodaje sagovornica.

Tradicionalne sremske svinjokolje

Stariji sremci pamte vremena kada je čvaraka bilo samo zimi, kada su bile svinjokolje i kada se spremala hrana za celu godinu. Posebno oni koji su imali radnike na njivi tokom sezone, morali su obezbediti dovoljno hrane što je podrazumevalo kvalitetne suhomesnate proizvode o kojima se izuzetno vodilo računa. Od toga kako je meso obrađeno, koliko stoji u salamuri, kako se i na koji način suši, pa sve do čuvanja.
Imali su domaćini iskustva u svemu tome jer su dobro znali da samo jedna greška može sve da upropasti. Danas svih ovih suhomesnatih poslastica ima tokom cele godine. Godinama se i broj svinja drastično smanjio, pa je domaćinima isplativije da kupe tovljenike od kojih će praviti čvarke i sve ostalo. Svinjokolje, kao nekada sada skoro da i nema, a nekada su počinjale 29-og novembra i trajale do Nove godine.

U Sremu se godinama broj svinja smanjuje

Danas retko ko pravi kolače sa salom koji su bili sastavni deo trpeze za svinjokolj, mnogi običaji su postali prošlost, ali navika sremaca da se dobro i kvalitetno hrane je ostala. Baš zbog toga i dalje su neprikosnoveni kod pravljanja mesnih prerađevina, a oni koji se time ozbiljno bave i čvarke, slaninu, kulen i kobasice prodaju na tržištu, kažu da to nije lak posao, ali kada se kvalitetom obezbedi tržište, onda prepreke ne postoje.
Svetlana kaže da kvalitet uvek pronađe kupca, tako da sa prodajom nemaju problema. Cene su pristupačne za sve njihove proizvode, a što se najtraženijeg, čvaraka tiče, cena im je 1000 dinara za kilogram.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP