Glas Javnosti

BIJU PO UŠIMA: Čvarci u pojedinim prodavnicama papreno skupi (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemojte se iznedatiti ako u prodavnici čujete “dajte mi 10 čvarka”, jer cena ovog srpskog delikatesa je sve veća.

U jednom marketu, gde je kilogram ove slane poslastice 2.590 dinara pišpu beogradski mediji. Kako bi naoko "ublažili" ovu cifru trgovci su stavili da je 259 dinara - 100 grama.

Inače Duvan čvarci koštaju 2.320 dinara, inače na sreću, nije uobičajena cena svuda, pa se čvarci mogu kupiti po ceni od 700 do 1.300 dinara za kilogram.

Poslednjih godina Cene čvaraka su prilično visoke. Trgovci se pravdaju sve većom popularnošću, ali proizvođači smatraju da su te cene "prenaduvane" i da se neko dobro ugrađuje. Za razliku od marketa, cene čvaraka u mesarama su dosta povoljnije. Kilogram košta od 700 do 1.300 dinara. Takve su cene i na pijacama po Srbiji.

- Kod mene su duvan čvarci 1.200 dinara za kilogram - kazao nam je Slaven Batoćanin, proizvođač iz okoline Valjeva.

- Obični čvarci su oko 900 dinara. Pravi duvan čvarci moraju da se prave od starijih svinja, jer imaju debela vlakna i da bi ona ličila na duvan. Na Zlatiboru to rade od mladih svinja, ali to nije to. Po prodavnicama u Beogradu su nenormalne cene. Čvarci duvan su postali popularni i to je pravi srpski brend. Iz Valjeva se, inače, dnevno, pošalje za Beograd oko dve tone čvaraka. Slovenci i Hrvati su poludeli za našim duvan čvarcima, pišu Novosti.

Kako je objasnio agroanalitičar Goran Đaković, očigledno je da pojedini trgovci, pre svega u Beogradu, zloupotrebljavaju svoj položaj na tržištu.

- Ako imamo u vidu pad cene tovljenika, odnosno glavne ulazne sirovine, uz koju cenu koštanja ulaze još so, energija i rad, možemo zaključiti da nema logike da su u Valjevu i Kraljevu 1.200, a u Beogradu, u radnjama 2.500 dinara - smatra Đaković. - Ovakvo ponašanje treba sankcionisati za primer, a potrošači bi trebalo da se preorijentišu da nabavku rade direktno od domaćina. To će biti najbolje i za selo i za njihov budžet.

U zavisnosti od trgovinskih lanaca, cena čvaraka varira i za 1.000 dinara po kilogramu.

Sa druge strane cena tovljenika prošle nedelje nije prelazila 160 dinara za kilogram, dok trgovci plaćaju od 130 do 135 dinara. Pojeftinila je i prasetina, pa kilogram košta 160 dinara. Proizvođači kažu da su u gubitku, po svakom tovljeniku, nekoliko hiljada dinara.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR