Pravljenje bešamel sosa zaista zahteva neprekidno mešanje. Potrebno je da pomerate špatulu ili kašiku po celoj šerpi, uključujući i ivice. Takođe, poželjno je da mešate puter dok se topi i dok dodajete prosejano brašno. Ne skidajte ruku sa kašike ni dok postepeno dodajete mleko.
Ključna stvar koju treba da zapamtite kada je pravljenje bešamel sosa u pitanju jeste da nema brzanja - proces pripreme mora da bude sporiji kako bi se sastojci postepeno sjedinjavali. Samim tim, ne pojačavajte temperaturu kako biste ubrzali kuvanje. Tako povećavate šanse da sos izgori i da se oforme grudvice. Držite se laganije vatre, a povećajte blago temperaturu tek kada dodate mleko.
Ovo zvuči očigledno, ali morate imati na umu da od kvaliteta svakog sastojka pojedinačno zavisi ukus sosa. Za najkremastiji ukus koristite punomasno mleko i puter sa većim procentom masti.
Ako dodate previše brašna u bešamel sos velike su šanse da će izgoreti ili postati grudvast. S druge strane, previše mleka i putera učiniće ga suviše tečnim. Zato se držite recepta i izbegavajte odokativna merenja i proizvoljna menjanja.
Nikada ne stavljajte komad putera u tiganj, uvek ga isecite na kockice. Jedino tako ćete osigurati da se ujednačeno topi.
Kako da odredite da li je bešamel sos gotov? Trebalo bi da isključite ringlu pre nego što puter i brašno počnu da rumene. Ukoliko se i dalje oseća ukus brašna, znači da bi trebalo da nastavite da kuvate i mešate.
Uvek prokuvajte mleko pre dodavanja. Ne treba da provri, dovoljno je da bude zagrejano kako bi se lakše sjedinilo sa ostalim sastojcima.
Mleko dodajte malo po malo. Ako odjednom uspete svu količinu, velike su šanse da će se formirati grudvice. Ako sipate postepeno uz neprekidno mešanje dobićete glatku i finu strukturu.
Kada završite sa dodavanjem mleka, sos će prilično brzo početi da se zgušnjava, ali to ne znači da je gotov. Proverite da li je spreman za prelivanje preko jela na jednostavan način. Umočite kašiku u sos - ako smesa brzo "sklizne" sa kašike, potrebno je još da se kuva, ali ako ostane sloj, bešamel sos je spreman.
Glas javnosti/M01S