Glas Javnosti

KUVAJTE KAO PROFESIONALAC: Prezla u sosu umesto brašna i ostalih 9 kulinarskih saveta koji će od vas napraviti Džejmija Olivera

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kako da karfiol zadrži belu boju, koji je tajni začin svakog testa, a šta nikada ne možete napraviti tako dobro kao profesionalci – ova znanja odvajaju kulinarske amatere od profesionalaca. Sledi 10 saveta koji će od svakog od nas napraviti majstora u kuhinji.

- Kad operete pečurke, spanać, blitvu ili neko drugo povrće, obavezno ih osušite ubrusom, pa tek onda ubacite u tiganj. U suprotnom, postaće gnjecavi kad višak vode dođe u dodir sa uljem.

- Smeđi pirinač potopite preko noći kako biste ga sutradan lakše skuvali jer je njemu potrebno mnogo vremena da se skuva.


- Kako bi vam karfiol zadržao belu boju, u vodu u kojoj ga kuvate dodajte malo mleka.

- Pola kašičice soli koju dodate u testo poboljšaće mu ukus.

- Da biste sprečili da rižoto postane gnjecav, pokrijte ga krpom čim skinete šerpu sa vatre jer će ona upiti višak vlažnosti.

- Nikad ne stavljajte vrelu hranu u frižider, ostavite prvo da se ohladi na sobnoj temperaturi.

- Neki kuvari ne preporučuju vina za kuvanje jer su suviše slana, a otvarati svaki put novu bocu kvalitetnog vina se ne isplati. Zato, kad vam ostane vina, zaledite kockice pa ih dodajte kad kuvate rižoto, pastu, ribu, soseve, marinade.

- Kad je sos redak, obično posežemo za brašnom da bismo dobili odgovarajuću teksturu, ali suviše brašna daje pomalo sirov ukus. To možete izbeći ako umesto brašna dodate prezlu.


- Ne objašnjavajte i ne izvinjavajte se. Osim ako jelo nije kompletni promašaj, mala je verovatnoća da će drugi primetiti da rižotu fali malo bibera, a da je u čorbu moglo da se doda još peršuna.

- Ma koliko da ste dobri u kuhinji, znajte da neke stvari gotovo nikad ne možete napraviti tako dobro kao profesionalci, pa slobodno kupite kroasan, lisnato testo ili hleb od kiselog testa.


Glas javnosti/ B01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR