Glas Javnosti

Evo zašto je opasno jesti krompir koji je proklijao ili se smežurao

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kada dugo stoji, krompir počne da klija ili se smežura, čak i kada je frižideru. Da li je to štetno za zdravlje?

"Kada krompir počne da klija, to je način na koji pokušava da raste i razmnožava se. Iako je to prirodan proces, jasan je pokazatelj da krompir nije u najboljem stanju za konzumaciju", tvrde stručnjaci.

Konzumacija takvog krompira predstavlja zdravstveni rizik. Vidljivi znakovi propadanja, poput smežuranja i klijanja, znakovi su razvoja solanina, prirodnog toksina koji nastaje u krompiru, piše „Healthline“. Solanin u malim količinama obično ne utiče na ljude, ali njegova koncentracija može značajno da poraste u krompiru koji propada ili klija, što dovodi do rizika od trovanja solaninom.


Simptomi mogu varirati od gastrointestinalnih tegoba do težih reakcija, uključujući probleme sa srcem i nervnim sistavom, zavisno od unesene količine.

Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR