Potrebni sastojci za humus od leblebija:
- 300-400 grama sirovih leblebija
- 70g susamovog putera (tahini)
- Jedan čen belog luka
- So po ukusu
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2-3 kašike limunovog soka
- Malo kumina
Leblebije preko noći ostavite u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone i ovom prilikom nikako nemojte koristiti pečene leblebije.
Naredni dan prospite vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodajte novu, te kuvajte sve dok potpuno ne omekšaju tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete. Kada završite ovaj proces, leblebije ispasirajte u blenderu dok se zrna potpuno ne pretvore u pastu. Zatim se doda tahini, iseckan čen belog luka, so, ulje, limunov sok, kumin. Ako vam je humus suviše čvrst, dodajte malo hladne vode ili ulja kako biste ga razredili tako da napravite namaz. Poslužite humus u manjim posudama, a preko njega stavite malo aleve paprike da biste ga dekorisali.
Prijatno!
22 min